Hirdetés
Magyarország

Engedélyezték a Szputnyik és az Astra Zeneca vakcinát

Illusztráció: Pixabay
Győr+/MTI
2021.01.20. 20:33

A magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca és a Szputnyik V vakcinát - írja az Origo.

Hirdetés

Frissítés (Magyar Távirati Iroda) 20.39.:

Az OGYÉI főigazgatója, Szentiványi Mátyás azt mondta a köztévében, hogy az engedélyezés általában hosszú folyamat, de ezt most alig több mint két hónap alatt sikerült teljesíteni, ami hatalmas eredmény – számolt be róla az MTI.

Hirdetés

Az OGYÉI a vizsgálatok lezárultával szerdán ideiglenes, Magyarország területén érvényes használatbavételi engedélyt adott ki a magyar jogszabályok alapján. Ez az engedély hat hónapra szól, és további hat hónappal egyszer meghosszabbítható.

Az M1 Híradóban hozzátette: az OGYÉI most a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakvéleményére vár, amely várhatóan néhány hét alatt állapítja meg, hogy a vakcina valóban megfelel-e annak, ami az arról szóló dokumentumokban szerepel. Az NNK minden egyes gyártási tételt újra és újra meg fog vizsgálni – közölték.

Korábban írtuk:

Az Origo szerda esti információja szerint engedélyezték a magyar jatóságok az orosz Szputnyik V, valamint ezzel egy időben az Astra Zeneca koronavírus elleni vakcináját is.

Az oxfordinak is nevezett Astra-Zenecával Nagy-Britanniában már oltanak, az EU gyógyszerészeti hatóságai azonban csak a hónap végére tűzték ki az engedélyezést.

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina olcsóbb, és a szállítása is jóval egyszerűbb, mint például a Pfizer és a BioNTech termékének, amelyet mínusz 70 fokon kell tárolni szállítás közben. Ezt viszont egy egyszerű hűtőben is tudják tárolni.

A Szputnyik V alapja is az, hogy a fehérje DNS-ét egy módosított adenovírussal Juttatják be a beoltott emberek sejtjeibe, és ez indítja meg az immunválaszt. Oroszországban már másfélmillió embert oltottak be vele, hat országban már bejegyezték (köztük a szomszédos Szerbiában), és további kilenc ország jelezte, hogy januárban erre készül.

A hazai engedélyezés után az Európai Unióban elsőként Magyarországon indulhat meg az oltás a két vakcinával.

Forrás: Origo / MTI

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #Magyarország | #oltás |
likeold
a fb oldalunkat