Hirdetés
A coach tanácsai

Alakítsunk ki új napi rutint

Kaszás Kornél
2020.03.18. 13:57

Az elmúlt időszak a többséget lelkileg is megviselte. Az ismeretlen és láthatatlan veszélytől való félelem sokunk gondolataiba bekúszott, észrevétlenül. A COVID-19 koronavírus-járvány felforgatta mindannyiunk életét, ezért lényeges, hogy a fennálló helyzetben minél előbb kialakítsuk új napi rutinunkat.

Hirdetés

Ehhez elengedhetetlen, hogy túljussunk az első sokkon, és lelkileg feldolgozzuk a változást. „Sokan idegesek ebben a helyzetben, de ne próbáljuk letagadni. Szerintem jogosan feszült mindenki. Nem tudjuk tervezni a jövőnket, bizonytalanságban vagyunk” – emeli ki Mógor Krisztina coach.

A szakember szerint az önismeret hasznos lehet ebben az időszakban. Jó, ha tudjuk, hogy hogyan működünk, mi okozhat számunkra nehézséget. Sokat jelenthet, ha vannak olyan emberek a környezetünkben, akikkel őszintén megoszthatjuk gondolatainkat. „Ha nagyon egyedül vagyunk, akkor az írás is segíthet. Fontos, hogy valamilyen módon kijöjjenek az érzéseink, mert ez megnyugvást hozhat.”

Mógor Krisztina

Sajnos több olyan embertársunk is van, akikbe a félelem kíméletlenül kapaszkodik, és nem ereszti. Az ő esetükben segítő szakember támogatása is fontos lehet. „Egyre többen nyújtanak online is segítséget, keressük őket, ha szükségét érezzük.”

A gyermekek jelenléte plusz felelősséggel jár szülőként. A szakember úgy látja, nem szerencsés, ha letagadjuk előttük a mostani különleges helyzetet. De arra is felhívja a figyelmet, ne osszunk meg minden részletet velük.

„Nem adnék irreális tanácsot, hogy gyerekek előtt ne beszélgessenek a szülők erről, mert, ha egész nap velünk vannak, akkor szinte lehetetlen megoldani, hogy amit a szülők beszélgetnek, azt ők ne hallják. Inkább figyeljünk oda a beszélgetések mélységére.”

Mógór Krisztina úgy látja, jó, ha van napi rutin a megváltozott helyzet ellenére is. „Legyünk türelemmel, amíg kialakulnak az új mindennapjaink, és keressük, hogy kinek mire van szüksége a családban.” Ha már van egy kis rutin, akkor lesz sikerélményünk a megváltozott hétköznapokban. „Otthon gyerekeimmel lemostuk az ajtót, másnap főztünk együtt. De ugyanígy elengedhetetlen a játék, ahogy a felnőtteknél is a kikapcsolódás.”

Kihasználhatjuk ezt az időszakot a tanulásra, a töltődésre, és arra, hogy a másikra is jobban odafigyelünk. „Támogassuk egymást, és higgyünk abban, hogy a családunk remek csapat.”

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #napi érdekes |
Hirdetés