Hirdetés
Kormányinfó

Legkorábban április 12-én nyithatnak az iskolák és az óvodák

Fotó: Pixabay
Győr+
2021.03.25. 11:10

Erről Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszer beszélt a csütörtöki Kormányinfón. A kormány minden korábbinál több vakcinát vár a következő hónapban.

Hirdetés

A kormány tegnap két ülést is tartott, az egyik témája természetesen ezúttal is a járványhelyzet volt.

„Azt látjuk, hogy a harmadik hullámnak nincs vége, a fertőzöttek száma továbbra is növekszik, úgy Európában, mint Magyarországon. A tegnapi 272 halálos áldozat új negatív rekordot jelent hazánkban.” – hívta rá fel a figyelmet a miniszter.

Hirdetés

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a helyzet rendkívül komoly, de a magyar egészségügy képes biztosítani a megfelelő kapacitást a betegek ellátásához. További 1678 lélegeztetőgéppel ellátott szabad ágy van a kórházakban, és tízezer fölött van az egyéb szabad ágykapacitás. A személyi feltételek az új behívásokkal és a medikusok részvételével szintén adottak – tette hozzá a szaktárca vezetője.

Gulyás Gergely ismertette a számot, amely szerint 650 ezer olyan nyugdíjas van, aki eddig nem regisztrált, nekik küldött levelet dr. Müller Cecília.

„Fontos tapasztalat, hogy az idősotthonokban, ahol az első körben beoltották az ott lakókat, egy százalék alá csökkent a megbetegedések száma. Ez jól mutatja, mekkora jelentősége van az oltakozásnak” – emelte ki a miniszter.

Április hónapban minden korábbinál több vakcina áll majd rendelkezésre Magyarországon, elsősorban a keleti beszerzéseknek köszönhetően, de abban is bíznak, hogy hatékonyabb és gyorsabb lesz a nyugat-európai szállítás is.

Ha jobbak lesznek az adatok, legkorábban április 12-én, vagy utána egy héttel, április 19-én nyithatnak a nevelési intézmények. Ezt megelőzően – önkéntes alapon – beoltják a tanárokat, az óvónőket, a bölcsődei dolgozókat, valamint a szakképzésben dolgozó tanárokat is.

Elhangzott az is: az operatív törzs pénteki ülésén dönthetnek az üzletek kérdéséről.

Gulyás Gergely kifejtette: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna: tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna benne.

Elmondta: az operatív törzs megvizsgálja a javaslat életszerűségét, mert jó lenne ugyan egy ilyen szabályozás, de a húsvét előtti időben nem tudni, milyen hosszú sorokhoz vezetne.

Korábban ma a témában:

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus | #Magyarország |
likeold
a fb oldalunkat