Hirdetés

A tízmillió kenyérsütő országa lettünk

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2020.03.17. 18:44

Kifosztott üzletekről terjednek a hírek, és elérhetetlen alaptermékekről, mint a liszt, a cukor, a kézfertőtlenítő, illetve arról, hogy fogytán vannak a készételek is. Megnéztük, mi a helyzet az egyik közepes, illetve a kisebb győri üzletekben. Amit leszögezünk: pánikra semmi ok, de legyünk megfontoltak, és ne csak magunkért vállaljunk felelősséget!

Hirdetés

A nagyobb üzletláncok sorra teszik közzé a felhívásaikat, többen hangsúlyozzák, lehetőség szerint úgy intézzük bevásárlásainkat, ahogyan azt tennénk a normális hétköznapokban is – persze az elővigyázatossági intézkedéseket betartva. A tömeges vásárlás ugyanis azt eredményezheti, hogy nem mindenki juthat hozzá azokhoz a termékekhez, amikre valóban szüksége lenne.

A lánya kérte meg a vásárlásra a hatvanas éveiben járó asszonyt, akivel elsőként találkoztunk a ménfőcsanaki CBA Prímában. Mivel a gyerekek otthon vannak, otthon is esznek, így zacskós levesből tartalékol a család, némi friss zöldséggel kiegészítve, „hogy legyen is benne valami”, mégis gyorsan kapjanak a kisebbek meleg ételt minden nap. Konzerv és fagyasztott áru is került az otthoni alapélelmiszerek mellé a feltöltött éléskamrába, elsősorban azért, hogy ne kelljen gyakran sorban állni értük, „ahogy azt az olaszoktól hallani”.

Hirdetés

A tízmillió kenyérsütő országa lettünk, rengetegen keresik a liszteket, ezért a CBA-ban két csomagra korlátozták, amit egy vásárló egyszerre elvihet – ezt a raktárból adják ki az eladó hölgyek, a polcra már ki sem teszik, hogy mindenkinek jusson, aki vinni szeretne.

Jól fogy még a búzadara, az olaj, a száraz tészta, a cukor, a tej és persze a konzervek is, húsból pedig már csak kevés volt, mire odaértünk. Az utánpótlás viszont ebből is folyamatos, mint mindenből, a kézfertőtlenítőt leszámítva – ezt megerősítette Reiderné Vera műszakvezető is, aki elmondta, szerencsére kevés időssel találkoznak a boltban.

Egy fiatal párt is megkérdeztünk: eddig is hetente egyszer jártak bevásárolni, ezen a koronavírus miatt sem szeretnének változtatni. Nem akarnak pánikolni, és másokat is erre intenek, a megszokott termékek mellé azonban némi tartós élelmiszer is került.

Az üzletben 2-3 hete volt egy roham, múlt hét szerdától pedig folyamatos a fokozott érdeklődés. Ötször annyi fogy gyümölcsből és zöldségből is az eladó szerint, aki ezen az osztályon dolgozik. Burgonyából pedig nem lehet eleget rendelni, rengeteget visznek az alapélelmiszerből. A citromról már ne is beszéljünk, mutatott rá a déli gyümölcsre a hölgy, majd gyorsan lefertőtlenítette a kezét a kötényéből előhúzott kis tubussal.

Egy másik, hatvan felé közelítő hölgy azt mondta, nem a betegségtől fél, hanem, hogy az emberek bepánikolnak, és mindent felvásárolnak. Holott, ha mindenki csak a tényleg szükséges termékekből készítene be magának otthonra, mindenkinek maradna.

A Belvárosban szembetűnően kevesebben sétáltak kedden, mint az általában jellemző. Néhány üzlet előtt álltak fegyelmezetten sorban az emberek, főként a gyógyszertáraknál, megtartva az egy-két méteres távolságot. A legtöbb üzletbe korlátozott számban engednek be ugyanis vásárlókat, hogy védjék őket, és persze az ott dolgozókat is a fertőzéstől.

A Belvárosi Diszkontban öten tartózkodhatnak egyszerre bent, de Németh Péter üzletvezető tájékoztatása szerint ez akár tovább is szigorodhat. Ha fokozódik a koronavírus terjedése miatti helyzet, akkor az ajtóban adhatják majd le a vásárlók a rendelésüket, és ott is kell megvárniuk, amíg az eladók összekészítik azt.

Az itteni tapasztalatok alapján a tartós élelmiszereken túl üdítőt is felhalmoznak az emberek, ahogy a tisztítószereket is fokozottan veszik. Az alkoholos italokra pedig egyébként is nagy a kereslet az üzletben, de az utóbbi napokban még nagyobb ezekre az igény. Főleg a tömény alkoholt viszik, vélhetően nemcsak a kedélyállapot javítására, hanem fertőtlenítésre is próbálják használni a magas alkoholfokú italokat.

„Most nem az ár az elsődleges szempont, ami van, azt viszik. A vásárlószám csökkent, viszont a kosárérték nőtt” – szemléltette a megváltozott helyzetet Németh Péter, aki az áruellátásban csak néhány korlátozást tapasztal. „A kézfertőtlenítőkre hosszú a várólista és a maszkokat is keresik. Mindegyikből folyamatosan érkeznek, minden nap. Kétfajta maszkot árulunk, van egyszer használatos és mosható is, utóbbi saját márkás, Vigyázunk rád! felirattal” – mesélte. A piac tehát gyorsan reagált, ezeket a maszkokat egy váci vállalkozás készíti, s naponta nagyjából száz darabot juttat el a győri üzletbe. A kereslettel azonban megnőtt ezek beszerzési ára, ahogy a kézfertőtlenítőé és a nedves törlőkendőé is – jelenleg nagyjából duplájáért tudják árulni ezeket, mint korábban. WC-papírból naponta csak egy raklappal vásárolhat az üzlet, ráadásul az egyik legnagyobb gyártó olasz, így abból a márkából egyre kevesebb lesz készleten. Ahogy számos csokoládé és mogyorókrém esetében is ez a helyzet. Kézfertőtlenítőt pedig hiába gyártanak a magyarok is, ha a flakon Kínából érkezik, jóval magasabb áron, mint korábban – mutatott rá a drágulás további okaira az üzletvezető.

Az eladók a szállítókkal való kapcsolatfelvétel során maszkot és kesztyűt viselnek, az alkalmazottaknak biztosítják ezeket és a kézfertőtlenítőt is. A kilincseket, eladóteret pedig folyamatosan fertőtlenítik.

Egy másik kis élelmiszerüzlet bejárata mellé kiírták, hogy házhoz is szállítanak. „Fél órája van csak kint, egyelőre felmérjük az igényeket. Az a terv, hogy hetente egyszer visszük el a rendeléseket” – árulta el a nyugdíj mellett dolgozó eladó, majd a polcokra mutatva elmondta, már csak cukor van, a liszt elfogyott. Ahogy élesztőt sem lehet kapni, mindet elvitték.

„Kitartást!” – köszönt el az előttünk érkező vásárló, mire a jó kedélyű boltos hölgy közölte, hamarosan indul haza, ő már védett korban van. Kérdésünkre hozzátette, a gyerekei kérték, hogy szüneteltesse a munkát.

„Ne gyertek be, légyszi” – szólt ki a zöldségestől az eladó, aki éppen egy vásárlót szolgált ki, amikor odaértünk. Egyszerre csak egy ember tartózkodhat ugyanis rajta kívül az üzletben, ez az ő szabálya. „Be is zárhatnék, de úgy érzem, számítanak rám, így amíg lehet, hozom a győrieknek a zöldséget és a gyümölcsöt” – hangsúlyozta Ságer István, az Éden Zöldség-Gyümölcs tulajdonosa. Minden nap friss árut hoz, de nem mer betankolni, nem tudja, mire számíthat. Tapasztalata szerint sokan még mindig inkább a multikat választják, hiába van ott szinte mindig tömeg.

Bolondok háza – így foglalta össze tömören az egyik hentesüzlet vezetője a koronavírus hazai terjedése óta kialakult helyzetet, aki szerint tudatosítani kell az emberekben: az élelmiszerüzletek, így ők is nyitva maradhatnak, az ellátás folyamatos lesz. Ő is azt mondja, nem a vírustól fél, sokkal inkább attól, hogy pánik alakul ki. „Márciusban, amikor egyébként pang a piac, egyik hentes sem volt arra felkészülve, hogy nagyjából ötször annyit kell dolgoznia a megnövekedett forgalom miatt. De tesszük a dolgunkat, és megteszünk mindent a vásárlóinkért. Akiknek nem kell aggódniuk, nem zár-juk be a bol-tot” – ismételte el újra, szótagolva, hogy nyomatékosítsa az üzenetet.

A győri üzletekben körülnézve egybehangzóan megfogalmazódott a vásárlók részről: nem arra vagyunk a városban berendezkedve, hogy rengeteg élelmiszert felhalmozzunk, jellemzően nem állnak a lakótelepi lakásokban fagyasztóládák. A pánikra pedig szükség sincs a megkérdezett üzletek vezetői szerint.

Tehát, a kormány jelenleg életben lévő rendelkezése szerint: az üzletek, kávézók, éttermek kizárólag 6 és 15 óra között tarthatnak nyitva. Kivétel ez alól az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyag-töltőállomás és a dohánybolt.

Szerző: Zoljánszky Alexandra
Televíziós Szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #koronavírus | #közélet |
likeold
a fb oldalunkat