Hirdetés
Operatív Törzs

”A járványból kivezető egyetlen út, ha minél többen védettek leszünk!”

Fotó: MTI/Mohai Balázs
Győr+
2021.05.10. 11:28

Hétfőn is megtartotta a már jól megsztokott online sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs.

Hirdetés

 A sajtótájékoztató első mozzanataként dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója egy levelet olvasott fel, abból a több ezerből amelyet kaptak annak kapcsán, hogy az OMSZ ma ünnepli 73. születésnapját.

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja a mentéstant. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ekkor ünnepeljük a mentők napját Magyarországon.

A főigazgató azt is elmondta, hogy bajtársaik az elmúlt egy évben több mind egymillió esetet láttak el, továbbá a koronavírus-járvány alatt – amely eddig bő egy évet jelent – 155 ezer fertőzöttet vittek kórházba. Ez nagyon komoly feladatot jelentett a szervezésben is, de az OMSZ megoldotta a feladatot. Tette ezt mindezt úgy, hogy az alapfeladataikat is el kellett látniük. Emberfeletti munka hárult rájuk, de hősiesen állták és állják a kihívásokat.

Hirdetés

A szót Kiss Róbert alezredes, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője vezette át, aki azzal kezdte: a hétvége során 1496 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt. Részletezve elmondta: 1450-en közterületeken, 28-an tömegközlekedési eszközökön, illetve azok várakozóhelyein, 19-en bevásárlóközpontok, üzletek területén szegték meg a szabályokat.

Kitért arra is, hogy a rendőröknek 1263 esetben kellett intézkednie az üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt. Ebből a számból az üzemeltető és a tulajdonos felelőssége 353 esetben volt megállapítható. 910 esetben volt arra szükség, hogy az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve a bent tartózkodás tilalmára vonatkozó szabályok megszegése miatt intézkedtek a rendőrök.

A kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, a gyülekezési tilalomra vonatkozó rendelkezések megszegésére is kitért Kiss Róbert, aki elmondta: a hétvég során 363 ember ellen kellett intézkezdniük, így a szabályozág életbe lépése óta már 68 ezer esetben kellett fellépniük.  

Az alezredes elmondta, péntek hajnalban a rendőröknek egy házibuliba kellett kimenniük, ahol 17 külföldivel szemben kellett intézkedniük, illetve kiderült, hogy az buli szervezéséért egy francia állampolgár volt a felelős. A főszervező francia volt. Szombaton hajnalban is buliba kellett menniük az egyenruhásoknak, ahol magyarok szórakoztak, szintén szabálytalanuk. Vasárnap hajnalban pedig egy fővárosi szórakozóhelyen, és egy Airbnb lakáson is intézkedtek a rendőrök.

A sajtótéjékoztató folytatásaként Müller Cecília országos tisztifőorvos vette át a szót, aki elmondta: folyamatosan zajlik az oltást, a beoltottak száma 4 305 775 fő, közülük 2 503 575 fő már a második oltását is megkapták. Hozzátette, hogy a második adag beadásá után kiakaluk az a védettség, amelyet a gyártók ígértek.

Hangsúlyozta, hogy az egyéni védelmen kívül a közösségi védelmet is előtérbe kell helyezni. Elhangzott, hogy hétfő reggelről már a regisztrált 16-18 évesek is tudnak online időpontot foglalni. A 200 ezer fiatalból több mint 84 ezer érvényesen regisztrált, majd azt is elmondta, szerda estig van erre lehetőségük, mert az oltás csütörtöktől indul.

Müller Cecília azt is elmondta, hogy a járványügyi adatok egyre kedvezőbbek, és az adatok is ezt támasztják alá. A friss adatok ITT érhetők el.

Az országos tisztifőorvos arra kért mindenkit, hogy regisztráljanak az oltásért.

Elhangzott, hogy AstraZenecára, Szputynikra, és Sinopharmra lehet időpontot foglalni a interneten keresztül.  Kitért arra is, hogy a háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást.

Kimelete, hogy ha a 16-18 évese koroszályba esők esetleg olyan időpontot kapnak az oltásra, amely az oktatás időpontjára esik, akkor a hiányzásuk igazolt lesz! Tehát emiatt senki nem mondja vissza a felajánlott időpontot!

Akkor se ijedjen meg senki, ha betegség, vagy bármely más ok miatt nem tud valaki megjelenni az adott időponton a 16-18 éves fiatalok között, mert akkor őket a csütörtöktől keddig tartó kampányidőszak után, egy későbbio alkalommal oltják be. Müller Cecília kérta, hogy mindenki felkészülten érkezzen, hozza magával a személyi igazolványát, a TAJ-kártyáját és az előre kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot.

Elhangzott, hogy 19 ezer adag Janssen vakcinát kap 1900 házi orvosi praxis, amiből egy adagot kell beadni.

Müller Cecília a bizonytalankodókhoz is szólt: sok száz millió ember kapott már oltást a világon, ez a járványból kivezető egyetlen út, ha minél többen védettek leszünk.

Arról is szó esett, hogy az elmúlt hét végén a WHO döntött arról, hogy a 18 év felettieknek engedélyezik a kínai Sinopharm vakcináját. Alaposan megvizsgálták a vakcinát és azt javasolják, hogy akinek módjában áll, az ezzel a vakcinával is oltassa be magát ha felajánlják vagy lehetősége van rá.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a WHO ezen döntése csak megerősítette a magyar szakembereket, akikről elismerően szólt, aki azt is elmondta: számukra ez a döntés nem volt meglepetés, amely a magyar orvosok hozzáértését mutatja.

”Magyarország az egyik legjobban felkészült ország a világon, már ami a járvány elleni fellépést illeti!” – mondta Müller Cecília.

Végezetül az országos tisztifőorvos kiemelt a nagy elődök kimagasló munkáit, amelyek bizonyítják, hogy a magyar egészségügy magasan kvalifikált, kiváló szakemberekről áll, akikre bátran rábízhatjuk egészségünket. Méltatta az OMSZ dolgozóit is, akiket ma külön köszönött, hiszen május 10-én ünnepeljük a 73. születésnapjukat.

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #operativ törzs | #vakcina | #védőoltás |
likeold
a fb oldalunkat