Koronavírus

1459-cel nőtt a fertőzöttek száma

Fotó: Győr+ Televízió
MTI
2021.01.29. 09:41

Meghalt 83, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1459 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

A kormányzati portálon azt írták: 364 909-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 12 374-re emelkedett, a gyógyultak száma 254 783.

Az aktív fertőzöttek száma 97 752-re csökkent. Kórházban 3649 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 258-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 17 540-en vannak, a mintavételek száma 3 116 784-re nőtt.

Eddig 175 283 embert oltottak be, közülük 37 727-en már a második oltást is megkapták.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók az elsők, kampányszerű oltásuk egy hónapja tart, és a napokban lezárul. Csütörtöktől vasárnapig az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények lakóinak és dolgozóinak kampányszerű oltása tart, az intézményekbe mobil oltócsoportok érkeznek. A harmadik körben pedig a védőoltásra regisztrált legidősebbek következnek – tudatták.

A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes regisztrálni – írták, hozzátéve: már mintegy kétmillióan regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. Az oltási munkacsoport felkészült a tömeges oltásokra is, ha érkezik elég vakcina – emelték ki.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben, különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac). Két gyártótól eddig 201 ezer ember oltására elég vakcina érkezett Magyarországra: hét Pfizer- és egy Moderna-szállítmány.

Közölték: mivel Európában nincs elég oltóanyag, minden biztonságos és hatékony vakcina beszerzésére szükség van, hogy mielőbb elkezdődhessen a lakosság tömeges oltása. Magyarország ezért egymillió embernek elegendő Szputnyik V vakcina beszerzéséről állapodott meg Oroszországgal; az oltóanyag három ütemben érkezik majd meg.

Az orosz vakcinát a magyar hatóság az AstraZeneca-vakcinával együtt már engedélyezte. A kínai Sinopharm-vakcinával kapcsolatban pedig tartanak a vizsgálatok és a tárgyalások – tették hozzá.

Hangsúlyozták: Magyarországon ezután is csak olyan vakcinák kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatékonyak és biztonságosak, és amelyeket már több országban is alkalmaznak.

Kitértek arra is: a magyar járványügyi adatok kedvezőek, a védekezésnek köszönhetően sikerült megfékezni a járványt, de több európai országban tovább nő a fertőzöttek száma, miközben kevés a vakcina. A kormány ezért március 1-ig meghosszabbította a védelmi intézkedéseket.

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #vakcina | #védőoltás |