Kertbarát Magazin

Terményáldás a konyhakertünkben

Nagykutasi Viktor
2022.08.28. 12:11

A termőre fordult veteményesben a folyamatos szedés mellett figyeljünk oda, hogy a betakarítás és a szállítás közben ne sérüljenek zöldségféléink. A beteg, sérült termést mindig elkülönítve tároljuk.

Amikor száraz az idő, heti 3 alkalommal locsoljuk meg a zöldséget, és ezt lehetőleg a reggeli órákban tegyük. Az előző hónapban vetett fejes salátára figyeljünk, ugyanis ha nagy a szárazság, a fejek könnyen magszárba szöknek. Még érik a görögdinnye, fanyelű késsel óvatosan kopogtassuk meg, s a tompa hangot adókat szedjük le. Csapadékos időben a csigák támadásba lendülnek és pár nap alatt lerágják növényeinket, vigyázzunk ezzel! A hónap végétől már vethetjük az áttelelő fejes salátát és a hónapos retket. A csemegekukorica szedése előtt érdemes a csuhét lehúzni és megnézni a magok kifejlettségét. Ha éretlen a cső, a csuhélevelet húzzuk vissza.

A póréhagymát érdemes egy picit feltöltögetni, hogy szép hosszú hagymát neveljen. A zöldségeskertünk talaját folyamatosan tartsuk gyommentesen, mert már nagyon nehéz lesz a gyomtól megszabadulni. A másodvetésű borsót most a lisztharmat támadhatna meg. Amennyiben csapadékos az idő, a burgonya- és paradicsomvész is megtámadhatja növényeinket, érdemes 10-14 naponta permeteznünk.

A tökféléket és az uborkát ha kell, lisztharmat ellen permetezzük. Sajnos a levéltetvek is károsíthatják zöldségféléinket, ezért ez ellen is védekeznünk kell. A nyári fejes káposztát ne locsoljuk, mert ha sok a csapadék, a fejek felrepednek. Lehetőleg napközben kezdjük felszedni, hogy a pára felszáradjon a fejekről, esős időben a leszedett fejeket fordítsuk meg, hogy a víz kifolyjon belőlük.

A tárolásra szánt vöröshagymát szedjük fel, ha lombja leszáradt és a hagyma nyaki része jól behúzódott. Fontos, hogy esős időben mielőbb szedjük fel, mert a nedvesség hatására újból gyökeret ereszt. Száraz, levegős helyen tároljuk egészen a fagyokig, akkor pedig vigyük nem túl meleg, de száraz helyre.

Készítsük elő a talajt a sóska vetéséhez, szereti a tápanyagban gazdag talajt, 25-30 cm sortávolságra vessük. Érdemes salátát is vetni a sorába (sorjelzőnek), mert lassan csírázik. A paradicsom zöld termését savanyúságba tudjuk felhasználni, ennek főleg akkor van jelentősége, ha fel akarjuk számolni az ágyását. Az őszi karfiol első terméseit is szedhetjük már. A tövön ne hagyjunk leveleket, mert ez fertőzések forrása lehet. Amennyiben a bimbós kel érését gyorsítani akarjuk, vonjuk meg tőle a vizet.

A tavaszi szedésre vetett spenótot érdemes több menetben vetni, mert sem a túl erős, sem a gyengébb növények nem telelnek jól. Enyhe tél esetén, ha mind áttelel, akkor tavasszal telerakhatjuk vele a fagyasztót. A spenótot 25-30 cm sortávolságra vetjük és a magokat 2-3 cm mélyre tesszük. A letermett ágyásokról a növényi maradványokat mindig távolítsuk el és tegyük a komposztba.

Kapcsolódó témák: #kert | #Kertbarát | #zöldség |