Teleltetés, téli takarás

Nagykutasi Viktor kertész-szakíró depositphotos.com
2022.11.29. 14:32

Milyen szép is, amikor a kert álomba borul, jön az első hó és dunyhaként fedi be a tájat. Sajnos az utóbbi években e hófehér látvány egyre ritkábban valósul meg, így nekünk, kertbarátoknak jut az a feladat, hogy egyes, főleg a téli fagyokra érzékeny növényeinket betakarjuk. De mivel és hogyan fedhetjük be a féltett növényeinket, hogy a takarásból nehogy pusztítás vagy fulladás legyen?

Az első megoldás, hogy a frissen telepített növényeinket, bokrokat, fákat, bakháttal, tehát a saját földjével töltjük fel, takarunk. Ha gyümölcsfát vagy gyümölcstermő bokrokat, rózsát, kivit, szőlőt telepítünk, így kell cselekednünk. Felkupacolásra használhatunk érett komposztföldet, melyet a tél végén a növény köré a talajba tápanyagnak beledolgozunk.

A melegigényes növényeket, szobanövényeinket, kaktuszainkat, pozsgásainkat csak fagymentes helyen teleltethetjük. Nekik a lakás vagy a fűtött télikert a legjobb, ügyelve arra, hogy a természetes fény télen kevesebb, így a locsolást is csökkenteni kell, mert a legnagyobb hibát ilyenkor a túlöntözéssel követhetjük el.

Pár kedvelt növény teleltetése:

Leander: akár kevés fénnyel is beéri (pince, garázs). A lényeg, hogy 6-10 °C legyen, és ne száradjon ki teljesen a földje. Ez általában havi egyszeri locsolást jelent. Visszavágni csak márciusban szabad, mert aki most megmetszi meg, annak a tél folyamán növő hajtásai megnyúlnak. Télen ne tápoldatozzuk. 

Angyaltrombita: a kertből kiásott vagy dézsástól felszedett növényeket vigyük fagymentes, 5-8 °C-os helyiségbe, ahol egy kevés fényt kapnak. 3-4 hetente locsoljuk és a jó idő beköszöntével vigyük ismét a szabadba. Inkább a tél végén vágjuk vissza.

Muskátli (legyen az futó vagy álló): az álló muskátlinak régi jó módszer a szárazon, újságpapírba csavarva, pincében fellógatva való teleltetése. Másik módszer a világos pincében, verandán, lépcsőházban, 8-12 °C-on való tárolásuk.

Díszfüveinket, a lámpatisztító füvet, pampafüvet úgy kell teleltetni, hogy a tövétől fölfelé haladva össze kell kötözni a növényeket. Ennek lényege, hogy a növény tövét (tőrózsa közepét) ne érje a téli csapadék.

Bougainvillea (murvafürt): világos helyen teleltessük, de 8-12 °C-nál ne legyen melegebb, mert hajtásai nagyon megnyúlnak. Ha nagyon alacsony a hőmérséklet, a leveleit ledobja. Telelés alatt nagyon óvatosan locsoljuk.

De vissza a kerti növényeinkhez! Téli takarásra, feltöltésre legjobb az egészséges lombbal való takarás. Kisebb fagyérzékeny növények tövét egyszerűen csak rakjuk körbe a kertbe begyűjtött lombbal, lehetőleg száraz lombot használjunk.

Fáknál, bokroknál (kivi, füge) a nádszövettel való takarás vagy a kukoricázás is jó, csak levelével nagyon teleszemeteli az udvarunkat. Ha csak egy-egy növényt akarunk megvédeni, készítsünk köré egy fakalodát, és ezt töltsük fel faforgáccsal.

Nagyobb növényeknél a nádszövettel való takarás a legjobb és leggyorsabb megoldás. Magas törzsű növényeket úgy takarjunk, hogy a fejét vegyük körbe jutazsákkal, vagy húzzuk rá, és azt töltsük meg száraz lombbal vagy forgáccsal. Amit semmiképpen ne használjunk, az a fóliazsák vagy kertészeti fólia, mert ezek alatt a növény nem levegőzik, bepárásodik, és a növény rothadását, így annak pusztulását okozhatja.

A tél folyamán, főleg, ha enyhe a tél, többször ellenőrizzük a takarásainkat és alatta a növényeinket. A téli takarót a növényekről a fagyok elmúlásával azonnal vegyük le, mert akadályozza a növények tavaszi megindulását.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #Kertbarát | #növény | #tél |