Kertbarát

Készüljünk fel a tavaszi dömpingmunkákra

Nagykutasi Viktor kertész-szakíró depositphotos.com
2023.02.06. 20:56

A hidegtűrő vetőmagokat már február második felétől vethetjük a szabad földbe, de ne a naptárra hagyatkozzunk, ha zimankós az idő és a talaj fagyott, nem sok értelme van a vetésnek, mert hiába a hidegtűrés, a csírázásukhoz plusz Celsius-fokok kellenek.

A legoptimálisabb hőmérséklet 10-15 fok, felesleges sietnünk. A hajtatásra szánt vetőburgonyát tegyük lapos rekeszekbe, vigyük világos, 9-15 fokos helyre és csíráztassuk pár hétig. Ezt követően vethetjük el. A szabad földbe szánt fejes káposztát vessük el, hogy amire a kiültetés ideje eljön, megfelelő fejlettségű palántánk legyen. A hónap végétől vethető szabad földbe a gyökérzöldség, korai zöldborsó, hónapos retek, spenót, sóska, fejes saláta, és eldugdoshatjuk az újhagymának valót is. A sárgarépa és petrezselyem magja nagyon apró, ezért érdemes homokkal összekeverni és ezután vetni. Gyorsítható a kelés, ha a vetést megelőzően 1-2 napra itatóspapírra tesszük, és ezt követően vetjük el. Figyeljünk, mert a petrezselyem önmagával nem fér össze, így három-négy évig ugyanarra a helyre nem vethető. Érdemes odafigyelni a növények társítására, ugyanis a jó szomszédsággal akár bizonyos növényvédelem is megoldható. A sárgarépa kártevője a répalégy, aminek a károsítását is csökkenthetjük, ha hagymát vetünk mellé. Jó szomszédja még a fokhagyma, a saláta, a borsó és a retek. A zöldségfonálféreg ellen jó megoldás, ha az ágyások közé bársonyvirágot ültetünk.

A jó vetéshez megfelelően előkészített, felásott, fellazított, morzsalékos, kissé nedves talaj szükséges. A sorokat egymástól 30-40 cm-re jelöljük ki. Figyeljünk rá, hogy szép egyenesek legyenek, mert ez később a kapálásnál, gyomlálásnál előnyös lehet. A zöldségmagokat 1,5-2 cm mély magágyba tegyük, majd temessük be finoman és a gereblye vagy kapa hátával tömörítsük meg. Ha nem áztattuk be a magokat, 2-3 hét kell a csírázásukhoz.

Szabadföldi vagy fűtetlen fóliás termesztéshez most vessük el a paprika és paradicsom magját. A zöldségek érési ideje elnyújtható, ha fokozatosan egy-egy hét eltolással vetjük.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #Kertbarát | #kertészkedés | #zöldség |