Zenés áhitattal emlékeztek az aradi vértanúkra

Németh Boglárka Fotó: MekliZ Fotó
2023.10.08. 18:06

Vasárnap délután a Kossuth utcai református templomban a Győri Református Egyházközség és az Egészséges Nemzedékért Alapítvány, valamint a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete (MÁOTE) közös szervezésében az aradi vértanúkra emlékeztek.

A zenés áhitat kapcsán az alapítvány és MÁOTE elnöke, dr. Schmidt Péter a Győr+ Médiának elmondta, hogy az anyaország és a határon túli magyarság összefogásának jelképe a vallási ihletésű koncert is.

“Mi azaz az anyaországban élők számára ugyanolyan fontos a határon túli magyarokkal való kapcsolat. Ők jönnek hozzánk és mi is látogatjuk őket, összetartozásunkat pedig a közös rendezvényeink is erősítik. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy törekvéseinket Győr városvezetése, köztük dr. Dézsi Csaba András is messzemenően támogatja, ahogy a mai eseményünket is”- hangsúlyozta a gyermekgyógyász. 

Az eseményen Wagner Tamás, Szent László-díjas református lelkész is felszólalt. “Jöjjetek mihozzánk mindnyájan. Jézus hívása mindenkinek szól és most itt vagyunk. Jézus egy új dimenziót ad az életünkhöz, a mindennapjainkban, az örömeinkben, küzdelmeinkben és harcainkban is. Ebben a világban élünk, amelyet jól ismerünk, ez vesz körül bennünket, ez ott van az emlékezésben is, az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményei kapcsán és az aradi vértanúk hűségében, odaadásában, mindhalálig való kitartásában is. Köszönettel tartozunk nekik és köszönettel tartozunk Istennek is”– emelte ki a lelkész. 

A felemelő szavak után a Révkomáromi Collegium Musicum Comaromiensis, nemzetközi kamarazenekar ünnepi hangversenye következett. Az áhitaton verset szavalt Boráros Imre, Kossuth-díjas színművész, a révkomáromi Jókai Színház örökös, tiszteletbeli tagja.

“Fontos számunkra, hogy Boráros Imre már harmadik alkalommal tisztelt meg minket azzal, hogy szép verseket ad elő és idéz a Bibliából is. Ez a kapcsolat nagyon fontos számunkra ezért úgy érezzük díjazzuk, a magyarságért kitüntetéssel”– mutatott rá laudációjában dr. Schmidt Péter, aki a koncertet követően ezt az elismerést át is nyújtotta Boráros Imrének. 

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka, Pusztainé Csapucha Adrienn