Zenélő hétvége a győri filharmonikusoknál

Németh Boglárka Fotó: Ács Tamás
2023.11.18. 15:53

A “Fúvószenekari kavalkád”-dal folytatódott a Győri Filharmonikus Zenekar Zenélő hétvégék sorozata. A komoly zenei ismerkedős hétvége célja, hogy a gyerekek játékos módon tekinthessenek be a zenekar életébe, a hangszerek működésébe.

Az eseményen a résztvevők megismerkedhettek az ingolstadti Audi Bläserphilharmonie-val és a Győri Filharmonikus Zenekarral,  bepillanthattak a közös próbákba és vasárnap megnézhetik „A csodálatos fúvósok” című koncertet. Mindezek mellett interjút is készíthettek a fellépő művészekkel, beszélgethettek az est győri karmesterével, Szabó Ferenccel. A program részeként pedig hangszersimogatóval, interaktív és kreatív zenés-játékos feladatokkal hosszú sorával is találkozhattak. 

“A lényeg, hogy a gyerekeket közelebb hozzuk a komoly zenéhez, egy hidat szeretnénk létrehozni köztük és komoly zene színpada, a Richter terem között. A cél, hogy a jövő közönségét kineveljük, és nagy öröm számunkra, hogy egyre több a gyerkőc, nagyon sok közöttük a visszajáró. Olyan gyermekünk is van most, aki a tavalyi zenetáborunk élményéből gazdagodva jött el, és azóta már hangszeren is játszik és ma volt az első fellépése itt nálunk” -hangsúlyozta Pál-Fejes Ágnes, a zenélő hétvégék egyik szervezője, aki arról is beszélt, hogy a zenét és kultúrát mindig élmény közvetíteni. 

A mostani hétvégén  8-13 éves korú gyermek vettek részt, nem volt feltétel, hogy a kicsiknek legyen zenei előképzettsége. Fúvós és ütős hangszerekkel ismerkedtek akkor, amikor stábunk ott járt. A gyerekek többsége elmondta, hogy nem csak a zenei élményeket viszik magukkal haza, de új barátokat is találtak a zenélő hétvégén. 

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka