Hirdetés
Győri Egyházmegye

Zarándokházat adtak át a győri Káptalandombon

Fotó: Ács Tamás
MTI
2020.08.14. 20:24

Átadták a Győri Egyházmegye káptalandombi épületegyüttesében kialakított huszonhárom apartmanból és egy kápolnából álló zarándokházat, a Domus Peregrinit pénteken.

Hirdetés

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt hangoztatta az átadón, hogy a Káptalandomb olyan kulturális keresztény érték, amely építészeti és művészeti területen is „fantasztikusat mutat be” az egész magyarságnak és Közép-Európának, másrészt „hatalmas szellemi és keresztény lelki érték”. A kormány ezért nyilvánította nemzeti emlékhellyé idén tavasszal a Győr szívében lévő területet – tette hozzá.

Fotó: Ács Tamás

Felidézte boldog Apor Vilmos vértanú püspök mintegy nyolcvan évvel ezelőtti mondatát, miszerint „a liberalizmus, a szocializmus és a mai kor sokféle kollektív rendszere arra szövetkezett, hogy Krisztust letaszítsák a trónról”. Az államtitkár bízik abban, hogy ahhoz hasonlóan, ahogy az elmúlt kétezer évben nem sikerült a kereszténységet elpusztítani, úgy most sem fog ez sikerülni, mert mindig lesznek olyan bátor keresztények, egyházi és világi vezetők, akik ellenállnak.

Hirdetés

A kormány ezért is támogatja az országban templomok, közösségi és egyházi épületek felújítását és építését, mert az ellenállásnak ez a helyes módja; soha sem az erőszak, “mi azt nem vállalhatjuk” – mondta, megjegyezve: arra “a hangos és embereket meggyalázó magatartásra, amelyet tapasztalunk szerte most a világban”, a kitartás és az értékteremtés a válasz. A zarándokházak is ezt a célt szolgálják, mert az oda érkezők hitét erősítik – fűzte hozzá.

Közölte, hogy a zarándokház kialakítását a kormány 830 millió forinttal támogatta.

Fotó: Ács Tamás

Veres András megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke reményét fejezte ki, hogy a zarándokházban nemcsak vallásos emberek fognak megszállni, hanem a kultúrát és történelmet szeretők is, mert érezni fogják, hogy a Káptalandombon nemcsak megnézni kell az emlékeket, hanem elmélyülni is.

„A Káptalandomb Győr egyik ékessége, ami a győri vár köré épült. A Püspökvár folyamatosan fejlődik, akárhányszor itt járok mindig valami újat látok, ami megszépült” – ezt már Dr. Dézsi Csaba András polgármester mondta, hozzátéve: ez a zarándokház egy nagy előrelépés Győr életében. „Nem pusztán egy szakrális helyszín újult meg, hanem az ide érkező vendégek is egy nívós szálláshelyet találnak, amivel most a város is gyarapodott” – fogalmazott a városvezető.

Fotó: Ács Tamás

Cseh Sándor, a Győri Egyházmegye Püspöki Vagyonkezelő igazgatója arról beszélt, hogy a Káptalandomb intenzív fejlődési szakaszban van, aminek része a zarándokház átadása is.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #Győri Egyházmegye | #híradó |
likeold
a fb oldalunkat