Nagy kihívás az aszály és a villámárvizek

Vízügyi szakemberek találkoztak Győrben

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2023.07.05. 13:09

Jeles vízügyi eseménynek ad otthont városunk. A több mint száz éves múltra visszatekintő Magyar Hidrológiai Társaság a Széchenyi Egyetemen tartja immár 40. alkalommal megrendezett nyári vándorgyűlését. Szerdától péntekig több mint háromszáz szakember tanácskozik hat szekcióban. A gazdag programban száz előadás, kiállítás és tanulmányút is szerepel. A konferencia két fő témája az aszály és a villámárvizek.

A megnyitón részt vett és köszöntötte a megjelenteket dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem tudományos elnökhelyettese és rektora; Németh Zoltán, a vármegyei önkormányzat elnöke, V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára, Kling Zoltán, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője, Bartal György, a vármegyei Mérnöki Kamara elnöke, dr. Váradi József, a Magyar Hidrológiai Társaság társelnöke és Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója, egyben az MHT Győri Területi Szervezetének elnöke. 

V. Németh Zsolt a Győr+ Média kérdésére válaszolva azt mondta: „A klímaváltozás legfőbb ismérve az extrém időjárási jelenségek gyakoribbá válása. A gyors változásokra nagyon nehéz felkészülni, de mind a vízügyeseknek, mind a vízi közművekkel foglalkozóknak számítani kell rá. A villámárvizek például a szennyvíztisztításban okoznak gondot. Léteznek olyan technológiai megoldások, amelyek csillapítják a problémát, ez a vándorgyűlés pedig jó alkalom ennek megvitatására.” Az államtitkár azt is hozzátette, hogy az elmúlt évtizedekben az ágazat az aranykorát élte, hiszen a szennyvíztisztítók számát megduplázták, valamint ezer kilométerekben mérhető az új szennyvízcsatorna hálózat bővülése. Ugyanakkor a régi hálózat és az ivóvízhálózat elöregedett, ezért az elkövetkező időszakban erre kell fókuszálni.

Németh Zoltán is arról beszélt, hogy hatalmas kihívásokkal néz szembe a vízügyes szakma az intenzív csapadékos időszakok és az aszály miatt. „A feladat viszont mindig ugyanaz: legyen egészséges ivóvíz a csapban, tiszta víz a mezőgazdaság számára, legyen víz folyóinkban és tavainkban, valamint az ipar számára. Mi itt el vagyunk kényeztetve, mert kiváló szakembereink vannak. Jó példa rá a Szigetközben lezajlott vizes élőhely rehabilitáció, mely a legnagyobb ilyen program volt Európában” – hangsúlyozta a vármegye elnöke.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos