„Vízmegtartó” projektben a Hildes diákok

Kárpát Zsolt Váray Ibolya/Pongrácz Balázs
2023.02.17. 15:33

Egy különleges projektbe kapcsolódhattak be a Hildes diákok. A vízmegtartó elnevezésű programsorozat eseményei Budapesten zajlottak, ahol egy hétig építészek, múzeumpedagógusok és vízügyi szakemberek a fenntarthatóság lehetőségeit mutatták be. Ezután a diákok plakátokat, installációkat készítettek.

„A Hild több mint egy iskola mert nem csak az iskolapadokban folyik az oktatás, hanem próbálunk olyan programokat behozni, amelyekkel az itt szerzett tudást megerősítve a gyerekek mindig többek lesznek. Ebben az esetben egy budapesti építész iroda, egy múzeum és egy technikum, valamint a Vízügyi Igazgatóság programjába tudtunk bekapcsolódni” – mondta el Józsa Tamás a Hild József Építőipari Technikum igazgatója.

Az iskolából 18 diák vett részt a programban. Ők egy héten keresztül Budapesten a Millennium Háza épületében dolgozhattak.

„Építészek, múzeumpedagógusok, illetve a vízügyi igazgatóság szakemberei segítségével olyan módon tudtak fenntarthatósággal kapcsolatos témákkal foglalkozni, ami manapság nagyon fontos. Ennek azért van jelentősége, mert fel kell vérteznünk a jövő építészeit a környezettudatos szemlélettel. Így sokkal jobban tud érvényesülni majd a világban” – tette hozzá az igazgató.

Kolozsváriné Váray Ibolya Anna formatervező-rajztanár elmesélte, hogy a hét elején előadásokkal tűzdelt nagyon intenzív munkát folytattak, emellett a gyerekek megismerkedtek egymással és kis csapatokat alakítottak ki.

„Ezután a továbbiakban megkezdődött az alkotás folyamata. Először egy hatalmas 3×2 méteres plakátot kellett készíteni. Ezen megjelentek azok az ismeretek, amiket az előadásokon szedtek össze a tanulók. Később egy installáció tervezése folyt, amit makett formát kapott. A diákok nagyon érdeklődőek voltak, és ha tovább viszik ezt a szemléletet az egyetemre akkor már nyertek” – mondta el a szaktanár, aki szintén részt vett az egy hetes programban és segítette a diákjait a tervezésben.

A projekt a víz világnapján, március 22-én zárul Budapesten a Városligetben, ahol bemutatják az elkészült plakátokat és installációkat.