Világszínvonalú képzések a Széchenyin

Németh Boglárka SZE
2023.02.06. 13:05

Idén is előkelő helyet foglal el a népszerűségi listán a győri Széchenyi István Egyetem az országban. Sokan választják akár a keleti megyékből is városunk felsőoktatási intézményét, ez pedig a SZE kancellárja szerint egyáltalán nem meglepő. Dr. Kovács Zsolt kiemelte: a végzett hallgatók szinte mindegyike a diploma megszerzését követő egy hónapon belül munkába áll, de többségük már egyetemi évei alatt bedolgozza magát a jövőbeli munkahelyére. Közel 90 képzést kínál a 2023/24-es tanévre is a Széchenyi a műszaki, gazdasági, informatikai, zene, sport és a társadalomtudományok területén, melyekre a leendő hallgatók február 15-ig tudnak jelentkezni.

„2023 szeptembere a következő tanévünk, szakjainkkal szinte az élet minden területét lefedjük: műszaki, informatikai, gazdasági, jogi, agrár, művészeti, pedagógus és társadalomtudományi képzéseinkkel” – kezdte beszámolóját dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja, aki arról is beszélt, hogy a slágerszakok közé tartozik a műszaki képzések tekintetében a gépész és a járműmérnök, továbbá a mérnökinformatikus szak, de az informatikai lehetőségek terén szeptembertől bővül a paletta.

„A programtervező informatikus szakot is választhatják mostantól a fiatalok, ez különleges lesz, hiszen egy jóval kisebb létszámban, 30-40 fővel tanulhatnak majd a hallgatók például a mesterséges intelligenciáról vagy az ipar 4.0-ról is” – hangsúlyozta a kancellár.


A Széchenyi ezúttal is a top 10-ben szerepel a magyarországi egyetemek népszerűségi listáján, aki pedig ide jön tanulni, a kancellár szerint nem bánja meg.  

„Rengeteg szempont van, amit érdemes figyelembe venni továbbtanuláskor, természetesen ezek közé tartozik a képzések és a diploma minősége is. Mi a Széchenyin arra törekszünk, hogy minden szakunkon erősen gyakorlatorientált képzést adjunk, tehát a szakmai ismereteken túl olyan gyakorlati kompetenciákat is fejlesszünk, amikkel a hallgatóink biztosan megtalálják a helyüket”- tájékoztatott a vezető. 

A SZE rengeteg ipari kapcsolattal rendelkezik, partnereik már a képzések alatt becsatlakoznak az oktatásba és törekszenek a minél frissebb, a leghasznosabb és pontosabb tudás átadására. “Sokan már a diploma megszerzése alatt, a képzési időben megtalálják a munkahelyüket és arra kell rábeszélni őket, hogy maradjanak és fejezzék be a tanulmányaikat, hiszen a diploma ma is nagyon fontos”- mutatott rá dr. Kovács Zsolt.  

Dr. Kovács Zsolt

Jelenleg Győrben és Mosonmagyaróváron folynak a képzések, de a fenntartó alapítványhoz tartozó ZalaZone-on belül is van egy kis campus, melyet folyamatosan bővítenek. A tanulás mellett pedig jut idő a kikapcsolódásra is.  

„Nagyon vonzó a hallgatói élet az egyetemünkön, van egy 2000 fős kollégiumunk, tehát itt, helyben élnek a hallgatóink, közel a laborokhoz, az oktatási kapacitásokhoz, de van saját hallgatói klubunk, ahol koncertek, események is vannak. Sok szakmai tevékenységet is tudnak vállalni, nagyon sok hallgatói csapatunk van, akik valamilyen országos vagy nemzetközi megmérettetésben vesznek részt, akár Formula Studentben, akár betonkenut, vagy elektromos autót építenek. ” 

Az egyetem emellett számos sportolási lehetőséget is biztosít 11 szakosztályban, az intézményben pedig nagyon sok segítséget kapnak a hallgatók abban a tekintetben is, hogy a sport mellett könnyen menjen a tanulás is.