Hirdetés
Elveszett és előtűnt szekkók

Végéhez közeledik a bencés templom felújítása

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2021.01.11. 19:47

Szent Pál életét bemutató faliképekre leltek a Loyolai Szent Ignác-templom róla elnevezett kápolnájának restaurálása során, melyet ma már eredeti pompájában csodálhatunk meg. Lassan végéhez közeledik a bencés templom felújítása, az elmúlt években tudósításainkban végigkísértük a munkálatokat. Ezúttal Sárai- Szabó Kelemen perjel atya mutatott meg néhány érdekességet, az újonnan restaurálást épületben.

Hirdetés

„A közel 400 éve épült templom ilyen mértékű felújítására még soha nem került sor. Örülünk, hogy újra eredeti fényében pompázhat a templom és milyen jó, hogy ezt mi tehetjük meg, és milyen nagyszerű, hogy láthatjuk, eredetileg milyen szép lehetett. Ez nagy élmény.” – mondta a templomban Kelemen atya.

„Én leginkább középen szeretek megállni, innen lehet az egész templomban egyszerre gyönyörködni, tetszik a tér tágassága” árulta el a templomigazgató. Valószínűleg az épület tervezőinek, építtetőinek is fontos lehetett, hogy a városi ember itt kicsit tágasabban érezhesse magát, a mennyezeti képekkel próbálták érzékeltetni Isten világának tágasságát. Mi emberek korlátok közé vagyunk szorítva, de az Isten nagysága, az ő szabadsága sokkal többre hív bennünket, mint amit mi gondolunk, a saját korlátaink között. – elmélkedett a perjel.

Hirdetés

Az elmúlt hónapokban befejeződtek a hat kápolna, valamint a mellékoltárok festményeinek restaurálási munkálatai, már csak néhány faszobor felújítása van hátra, így elbonthatták az állványokat, láthatóvá téve ezzel a gyönyörűen megújult kápolnákat.

A Szent Pál- kápolna felújítása során egy nem várt felfedezést tettek a szakemberek. Szent Pál életét bemutató képekre leltek, amelyeket eddig több réteg festék takart. Az egyiken Pál megkövezése, a másikon megostorozása látható. Valamint előbukkantak az oldalfalon található díszítések, stukkók is. Szintén itt található különlegesség, egy gyönyörű Márai Magdolnát ábrázoló festmény. A barokk korban divat volt őt megfesteni, aztán 2016-ban Ferenc pápa ünnepi rangra emelte Szent Mária Magdolna emléknapját. Ő volt az első, aki az apostoloknak Krisztus föltámadását hirdette, ezért kapta az apostolok apostola nevet.

A Patrona Militum oltárt a győri vár német helyőrsége állíttatta. A török feletti győztes lepantói tengeri csatát láthatjuk rajta, amelynek sikerét Szűz Mária közbenjárásának tulajdonítottak, ezért őt is láthatjuk felhőkön ülve. Kétoldalt Szent Mór és Donát katonaszentek, valamint az oltár oromzatán Mihály arkangyal csillogó szobrait csodálhatjuk meg régi pompájukban. A korábban bearanyozott angyalok is visszakapták „emberi” arcukat.

A Magyar szentek- kápolnája picit „üresnek” tűnik. Az idők folyamán a mennyezet falképei javarészt elpusztultak, azonban egy Szent Adalbert vértanúságát ábrázoló képet a mostani restaurálás tárt fel.

A Szent György-kápolna újdonsága, hogy a korábban befalazott kis ablakot újranyitották, így világosabbá téve azt. Feltűnően érdekes, zöld színezést kapott a fal a felújítás során. Kelemen atya úgy tudja, eredetileg malachit kristály zúzalék felhasználásával díszítettek, a mostani felújítás során hasonló színű festéket használtak. A nagy oltárképen egyébként a híres jelenet, Szent György harca a sárkánnyal látható.

Elkészült a korábbinál karcsúbb orgonaszekrény, így már a hangszerépítő is dolgozhat az új orgonán. Sárai-Szabó Kelemen azt reméli, Szent Benedek napján, július 11-én nagyszabású ünnepség keretében mutathatják be a felújított templomot.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #bencések | #felújítás |
likeold
a fb oldalunkat