Vásárcsarnok: itt az első, mézédes magyar dinnye!

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2023.07.04. 10:04

Régóta vártak erre a pillanatra a vásárlók, de maguk a kereskedők is, végre megérkezett a győri Vásárcsarnokba az első igazi, mézédes, magyar dinnye szállítmány. Több kereskedőnél már ott van a pulton az egyelőre még fólia alatt termesztett piros belű. Békés megyéből, Medgyesegyházáról jött az ízletes dinnye, ami máris roppant népszerű a csarnokban.

Eljött az idő, megérkezett a győri vevők nagy, nyári kedvence, a magyar görögdinnye. Az első szállítmány Békés megyéből származik, még fólia alatt termett, de nagyon finom, egészen más a zamata, mint Görög- vagy Olaszországból származó társainak. „Igaz a jó hír, már magyar dinnyét kínálunk a vásárlóknak, Medgyesegyházáról származik, jó minőségű, zamatos és nagyon finom, ezzel hivatalosan is elindult a magyar dinnye szezonja Győrben” – mondta Kissné Adrienn zöldség-gyümölcskereskedő.

„Mi is Békésből hoztuk az első magyar dinnyéket, ami rendkívül jó minőségű, kevésbé magozott, szép piros és könnyű megállapítani róla, hogy finom, ha közepesen kongó hangot ad, amikor megkopogtatjuk, akkor nem tévedhetünk az ízét illetően” – tette hozzá Markó Vendel, egy másik zöldség-gyümölcskereskedő.

„A fóliás is nagyon finom, de a szabad földön termett lesz majd az igazi, az majd nagyjából két hét múlva érkezhet a standokra, nagyon várjuk mi és a vásárlók is” – fogalmaztak a szakemberek.

A magyar dinnye átlagosan 600 forint/kilogramm áron robbant be a piacra, ami 15-20 százalékos áremelkedést jelent a tavalyihoz képest, de amint egyre több dinnyét hoznak a termelők, a dömping miatt hamar visszamennek majd az árak.

A kereskedők szerint érdemes megkóstolni a mézédes, magyar piros belűt, aminek egészen más íze van, mint a mediterrán országokból származó dinnyéknek.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #dinnye | #győr-szol | #gyümölcs | #híradó | #vásárcsarnok |