Vár a győri szakképzés

Szerző és fotó: Zombai-Kovács Ákos
2024.02.14. 10:46

Fontos határidő jön a továbbtanulásban gondolkodó diákok életében, február 21-ig kell beadni a jelentkezéseket a szakképző intézményekbe. A Győri Szakképzési Centrum 12 győri iskolája is várja a tanulókat, a szakképző intézményekben közel 50, a technikumokban mintegy 60 szakma közül lehet választani. A technikumi szakmák iránt évek óta többszörös a túljelentkezés, míg érdekes módon a szakképző iskolák nehezebben tudják felölteni a létszámot. A Győri Szakképzési Centrum kancellárja szerint, aki őket választja, biztosan nem bánja meg.

Minőségi oktatás zajlik a győri technikumokban, az intézmények a szakképzési centrum zászlóshajói. Ide várják a jelentkezéseket még február 21-ig, országszerte eddig lehet jelezni a továbbtanulási szándékot a szakképző iskolákba.

„A Győri Szakképzési Centrum 12 győri iskolája várja a továbbtanulás előtt állókat, mi vagyunk az ország egyik legnagyobb szakképzési centruma, amely méltán lehet büszke eredményeire, szakképző iskoláinkban közel 50, technikumainkban pedig mintegy 60 szakma szerepel a kínálatban” – mondta Gede Eszter kancellár.

A technikumokba évek óta többszörös a túljelentkezés, mindig népszerűek a gazdasági jellegű, de a vendéglátóipari szakmák is Győrben. ”A gazdasági jellegű, az informatikai, a kreatív ágazat, de a vendéglátás területén is jóval többen szeretnének bejutni intézményeinkbe, mint ahány férőhely van, itt valóban már válogatni tudunk a jelentkezők között”– tette hozzá a Győri Szakképzési Centrum vezetője. A szakképző iskolák viszont nehezebben töltik fel a teljes létszámot, annak ellenére, hogy a kétkezi munkákra felkészítő képzések biztos megélhetést ígérnek bárki számára. ”Annak ellenére is nehezebb dolgunk van a létszám feltöltésével a szakképző iskolákban, hogy aki a klasszikus, kétkezi munkára való felkészítésben vesz részt, annak biztos megélhetést ígérnek a nálunk elsajátított szakmák, az érettségit pedig még nyugodtan, ezután is meg lehet szerezni” – fogalmazott Gede Eszter. A kancellár hozzátette, akár technikumban, akár szakképző iskolában folytatja tanulmányait a fiatal, már a kezdetektől támogatásban és rendszeres jövedelemben részesül, ösztöndíj vagy munkabér formájában.

A munkaerőpiaci elvárásokhoz való alkalmazkodást az is nagyban segíti, hogy a duális szakmai oktatás révén a tanulók céges projektekben vesznek részt, így megismerik a vállalkozások által alkalmazott technológiát és a vállalati kultúrát is.

Ez egy újabb érv amellett, hogy a következő napokban, minél többen adják be jelentkezésüket a Győri Szakképzési Centrum valamelyik iskolájába.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos