Változások a könyvtárban

Fotó: Győr+
Németh Boglárka
2022.09.27. 15:56

Változik a nyitvatartás a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi térben, valamint a hozzátartozó fiókkönyvtárakban és művelődési házakban. Jelenleg minden nap délután 1 és este 6 óra között csak a Baross út 4. szám alatti Kisfaludy Könyvtár tart nyitva, innét ugyanezen idősávban van lehetőség a kölcsönzésre is. A gyirmóti és a ménfőcsanaki művelődési ház pedig csak a kiemelt programok idejében látogatható. Dr. Horváth Sándor Domonkos igazgató jó hírekkel is szolgált: januárra elkészül az energia szempontból is korszerű Hermann Ottó utcai épület, valamint bár új helyszínen, de megtartják a Könyvszalont is.

Már a nyitást követő első percekben is volt, aki válogatott, más pedig a számítógépen keresgélt a Baross utcai Kisfaludy Könyvtár emeletén. Az energiaválság miatt változott a könyvtárak nyitvatartási rendje és ideje, erről számolt be az intézmény igazgatója a Győr+ Médiának.

“Az energiaárak és az ezzel kapcsolatos problematikák miatt csak a Baross utcai épület üzemel, a fiókkönyvtárak zárva vannak, míg a művelődési házak csak a kiemelt eseményeken lesznek nyitva. De vannak jó hírek is. Január közepén a Vásárcsarnok mellett lévő Központi Könyvtárunk felújított állapotában fog kinyitni, hőszigetelő burkolatot kap, nyílászárók is cserére kerülnek, egy nagyon komoly napelempark termeli az energiát, úgyhogy reményeim szerint egy nulla energiaköltséggel működő könyvtára lesz a győrieknek, ami reggeltől estig nyitva lehet” – hangsúlyozta Dr. Horváth Sándor Domonkos. 

A programok többségét megtartják a válság ellenére is, így például a minden évben nagy tömegeket vonzó Könyvszalont is, ám ennek a helyszíne változik. “Nem a Nemzeti Színházban, hanem a Kisfaludy Könyvtárban lesz november 18 és 20 között a Könyvszalon, ötvennél is több könyvbemutatóval. Bemutatjuk a könyvújdonságok és a könyvpiac legkiemelkedőbb műveit. A nyitóesemény a Városháza dísztermében lesz majd, ahol Vári Fábián László, Kárpátalján élő, Kossuth és József Attila- díjas író, költő, néprajztudós veszi át majd a Könyvszalon alkotói díját”- számolt be a direktor.