Úttörő megállapodás: színes szakképzésből az egyetemre

P. Csapucha Adrienn Fotó: MekliZ Fotó
2024.05.08. 17:27

Fontos eseménynek adott otthont szerdán az Audi Hungaria Iskolaközpont, ahol ünnepélyes együttműködési megállapodást kötött az intézmény a Széchenyi István Egyetemmel. A partnerség értelmében az iskola duális szakképzésének tanulói a campus gazdálkodás és menedzsment, valamint kereskedelem és marketing alapszakán élhetnek a kreditbeszámítás lehetőségével, ami egyúttal a tanulmányi idő jelentős lerövidülését is jelenti.

Nem is olyan régen, két évvel ezelőtt írta alá a Győri Szakképzési Centrummal és az Audi Hungaria Zrt. vezetőivel az egyetem azt a megállapodást, amelynek hála megalakulhatott a Győri Tudástranszfer Központ. A központ célja már akkor is az volt, hogy vonzóbbá tegyék a szakképzésen alapuló életpályamodellt, és hogy biztosított legyen az átjárhatóság a szakképzés és a felsőoktatás között a gyakorlatorientált oktatás biztosításával, mely egyúttal igazodik természetesen a munkaerőpiaci igényekhez.

Ennek egyik újabb meghatározó állomása lehet az az egy együttműködés, melyet szerdán hitelesítettek aláírásukkal a partnerintézmények, vagyis az Audi Hungaria Iskolaközpont valamint a Széchenyi István Egyetem képviselői.

Az ünnepélyes szignózást megelőzően a sajtótájékoztatón résztvevő vezetők méltatták az együttműködést. Kauschitz Emil úgy fogalmazott, hogy ma, a szakmai képzését illetően egy komoly mérföldkőhöz érkezett iskolájuk.

„Új lehetőséget teremtünk diákjaink számára. Kívánom, hogy ez az alkalom további alternatívákat teremtsen, mind az diákoknak, mind az intézményeknek. Köszönetet mondok mindazoknak, akik hozzájárultak a partnerség megteremtéséhez” – mondta beszédében az Audi Hungaria Iskola Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kuratóriumának elnökhelyettese.

Az iskola részéről Andreas Gering is a köszönet hangján szólt. „Pedagógusként nagy örömmel tölt el, hogy a szakképzést ilyen magas szintre tudjuk emelni. Döntő jelentőségű a kooperáció, a gyakorlati ismeretek és tapasztalatok éppoly lényegesek, mint az egyetemen megszerzett elméleti tudás. Példaértékű, hogy Győrben sokszínű és befogadó az oktatási kultúra, a mai megállapodás ezt tovább színesíti majd, még vonzóbbá teszi ezt a területet” – jelentette ki az Audi Hungaria Iskolaközpont főigazgatója.

Dr. Knáb Erzsébet ezer szállal kötődik a két intézményhez, így számára is meghatározó az, hogy egy ilyen egyedülálló kezdeményezés létrejöttének részese lehet. „Ez egy fontos érzelmi pillanat, hiszen nagyon sok minden van a hátam mögött, aminek jó része az Audi Hungaria Iskolaközponthoz fűzödik. A mai nap azért is mérföldkő, mert valami olyan történik, ami Magyarországon is egyedülálló, és amelyet a kamara is legitimál. Ez az intézmény más mint a többi, és több, mint a többi. A végzősök karrierútja nem ütközik útba, gördülékenyen folytathatják eredményes tanulmányaikat. Az Audi-iskola sikeres, amihez sokan sok mindent hozzátettek, és amit nem lehet elégszer meghálálni. Álmunk volt, hogy összekapaszkodhassunk. Azt is tudjuk, hogy a matematika oktatás nagyon magas színvonalú itt az intézményben, ezért nagy álmom, hogy ezen a területen is létrejöhessen egy kézfogó” – vázolta a jövőbeli elképzeléseket a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány alapító elnöke.

Az egyetem nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, a kutatásra és a világ élvonalába tartozó hallgatói csapatok tevékenységére – erről is beszélt zárásként dr. Kovács Zsolt.

„Büszkék vagyunk arra, hogy egyetemünk a mérnök utánpótlással hozzájárul a négykarikás márka sikeréhez. A campus számos technikummal kötött együttműködést, mely szélesre tárja a felsőoktatásba vezető kaput a diákoknak. A tehetséges fiatalokat tulajdonképpen már a középiskolában kézen fogjuk, és elvezetjük őket az egyetem főbejáratáig, nekik már csak be kell lépniük rajta” – mondta búcsúzóul a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese.

TV-s szerkesztő: P. Csapucha Adrienn, Németh Boglárka