Fogadás a Városházán

Űrhajós legendák Győrben

Fotó: Marcali Gábor
Németh Boglárka
2021.11.03. 16:09

Világhírű űrhajósok érkeztek Győrbe, mivel a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. Kongresszusát idén hazánkban rendezik. Az orosz, német és amerikai legendákat Dr. Dézsi Csaba András, polgármester fogadta a Városházán.  A kongresszusnak 2021-ben Budapest ad otthon, de az űrhajósok több vidéki városba, köztük Győrbe is ellátogattak, ahol élményeikről és az űrkutatás fontosságáról is beszéltek.

Összesen nyolcan érkeztek a városba: Mario Runco Jr., Anna Lee Fisher, Shannon Wells Lucid, Gregory H. Olsen az USA-ból, Alexander Poleshchuk és Sergey Revin, Oroszországból, valamint Ernst Messerschmid Németországból, továbbá a polgármester vendégül látta Christian Feichtingert is, aki január óta az IAF ügyvezető igazgatója.

Az űrhajósok először megnézték a várost, majd személyes élményeikről beszéltek. Dr. Dézsi Csaba András örömmel köszöntötte őket. A városvezető elmondta: nagy lépés az ország életében, hogy a magyar űrprogramnak köszönhetően a kormány támogatásával 2025-re Farkas Bertalan után újra magyar asztronautát küldhetünk majd az űrbe. A polgármester kiemelte: Győr városában vannak olyan cégek, melyek a repülőiparnak is beszállítói, a rohamosan fejlődő Széchenyi István Egyetem pedig a műszaki képzések élén jár, így Dr. Dézsi Csaba András biztos benne, hogy az űreszközök kutatásában és gyártásában Győr szellemi partner lesz.

A mi szervezetünk szeretné eljuttatni a tevékenységünket és szavainkat azokhoz, főként a fiatal generációhoz, hogy kövessenek minket, de ne csak az űrutazásban, hanem azokban a dolgokban, amelyek nagyon fontosak az űr szempontjából.”- mondta el Ernst Messerschmid német űrhajós. Majd hozzátette, hogy ilyen például, a kommunikáció, később jött a navigáció, ebben a sorban következett az űrkutatás és ma az internet és társai, ami egy nagyon fontos dolog.

Az USA egyik asztronauta kiválósága is felszólalt, aki összesen 551 órát töltött az űrben. Mario Runco Jr. szerint az ahol most vagyunk az űrkutatásban az az, hogy minél messzebb jussunk a naprendszerben és minél többet megtudjunk az univerzumról.

„Tegnap a találkozón azt az információt kaptam, hogy Farkas Bertalan óta nem volt Magyarországon űrutazó és most folyamatban van a kiválasztása a következő űrhajósnak.”- erről már Alexander Poleshchuk orosz asztronauta beszélt, aki szerint ez nagy lépés az országunknak. Az oroszok legendás űrhajósának feladat az utazáshoz szükséges eszközök biztosítása volt, reméli, hogy a programjuk segítségével a jövőbeli magyar űrhajós is sokat tud majd fejlődni.

Az asztronauták ma a Széchenyi István Egyetemre is ellátogatnak. Dr. Wersényi György dékán elmondta: győri egyetemen a diákok már most alkalmaznak olyan technológiát mellyel be tudják fogni az űrből érkező jeleket, a dékán pedig reméli, hogy ebben évről-évre fejlődni tudnak majd.

Fotógaléria: Marcali Gábor

Televíziós szerkesztő: Németh Bolgárka

Kapcsolódó témák: #Győr | #híradó | #űrhajózás |