Hirdetés

Ünnep a bencés templomban

Fotó: Vig Norbert
Földvári Gabriella
2021.09.19. 22:29

A győri bencés templom felszentelésének 380. évfordulója alkalmából hálaadó szentmisére, valamint a templom felújítás újabb szakaszának végeztével, a restaurált kápolnák és mellékoltárok megáldásának ünneplésére hívta a híveket, a győrieket a Szent Mór Perjelség vasárnap este.

Hirdetés

Sokan el is jöttek vasárnap este, a Széchényi téri templomba, amely a mai Magyarország első barokk temploma. A jelenlévőket Sárai-Szabó Kelemen perjel köszöntötte, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették a templom felújítását: Magyarország Kormányának, Szijjártó Péter miniszternek, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselőnek, Széles Sándor kormánymegbízottnak, dr. Dézsi Csaba András polgármesternek , a segítőknek, a  mecénásoknak, valamint azoknak a szakembereknek, akik elvégezték a restaurálási, a felújítási munkálatokat.

A szentmisét Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát mutatta be, aki többek között arról beszélt, hogy a vallásosság nem lehet külsőség, hanem az belső történés. Imádkozni, az Istent imádni belsőleg kell, ha ez nincs, a kultusz, a szavak, az ének, a térdelés nem segít. Az Istenimádás helye az ember szíve. „Az Isten lélek, az embernek is lélekké kell válni, hogy Istent tisztelhesse. Az imádságunknak a szívünkből kell szólnia, amihez lelki emberré kell válnunk.”

Hirdetés

 Kapisztrán Szent János-arany érdeméremmel ismerték el posztumusz Nádasi Tibor Alfonz bencés szerzetes (1909-1997) munkáját, azt hogy egész életében Isten közelségét hirdette, azt. A díjat Berta Tibor tábori püspök adta át Hortobágyi Cirill főapátnak, aki elmondta Nádasi Tibor Alfonz 24 évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el, és a győri bencés templom kriptájában nyugszik.

A minőség, a nyitottság, a szerénység jellemzi a bencéseket – ezt Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő hangsúlyozta köszöntőjében.  Beszélt arról is, hogy 8 éve Győr országgyűlési képviselője  és 5 éve annak, hogy Kelemen atya elmondta neki terveit, amelyből sok minden megvalósult.  Ilyen  a Lloyd-palota bencés kézbe kerülése, mely által megemelkedhetett a tanulói létszem, de sok más fejlesztés történt az iskolában, a rendházban, valamint közadakozásból új harangokat kapott a templom . Az infrastrukturális fejlesztéseket tartalommal kell megtölteni és  ehhez járul hozzá a bencés közösség – emelte ki a politikus.  

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Kapcsolódó témák: #bencések | #felújítás |
likeold
a fb oldalunkat