Rendőrök és Városrendészek

Újváros biztonságáért is közösen dolgoztak

Fotó: MekliZ Fotó
HAK
2021.09.17. 20:51

Ismét közös razziára került sor a Győri Rendőrkapitányság és a Városrendészet együttműködésében, s amellett, hogy a rendőrök a város több pontján is közlekedésrendészeti ellenőrzéseket végeztek, Újvárost a rendészekkel közösen ellenőrizték.

A győri Városrendészet eredményei egyre inkább magukért beszélnek: számos esetben segítettek már a lakosoknak, megvizsgálták a bejelentéseket és intézkedtek ott, ahol szükség volt rájuk. Legyen szó köztisztasági vagy közbiztonsági kérdésről, határozott fellépésüknek köszönhetően egyre inkább megtisztul a város. Persze a munkájuk soha nem fogy el, mindig vissza és visszatérő problémákkal kell szembesülniük. Azért, hogy ez a tendencia javuljon, leginkább mi, állampolgárok tehetjük meg a legtöbbet. Ahogy a közlekedési morál változása is leginkább rajtuk múlik, hiszen a legnagyobb felelősség a sofőrökön van. Nem hiába a mondás: Ön dönt, iszik vagy vezet?!

Azért, hogy Győrben egyre nagyobb rend legyen, már számos alkalommal tartottak összevont razziát, s péntek este sem volt ez másként: a Győri Rendőrkapitányság udvarán tartották meg az eligazítást a razziában résztvevő rendőri állománynak, a városrendészeknek és a polgárőrség képviselőinek.

„A rendőrség az egész város területén fokozott ellenőrzést tart, amelyben a közlekedésben résztvevők szabálykövető magatartását ellenőrzi – kezdte Nagy Miklós rendőr alezredes, a fokozott ellenőrzés parancsnoka. „Az ellenőrzés kiterjed az sofőrök szondáztatására, mert sajnos elmondható: még mindig sokan ülnek ittasan a volán mögé. Illetve kollégáim ellenőrzik a szükséges iratok meglétét, a passzív biztonsági eszközök használatát és az autók műszaki állapotát is.”

Az alezredessel arról is beszélgettünk, hogy természetesen a kerékpárosokra is nagy figyelmet fordítanak majd, mert fontos, hogy a biciklik is megfelelően felszereltek legyenek, illetve hogy a világítást be is kapcsolják, ha már ilyen korán sötétedik.

Győr Andrással, a Városrendészet Járőrszolgálati Osztályvezetőjével már a Kossuth utcán beszélgettünk, míg a rendőrök már sorra intették le az autósokat, addig a rendészek az este további feladatait egyeztették. Az osztályvezető elmondta, hogy rengeteg bejelentés érkezik a lakosság részéről, ezeket köszönik, s minden erejükkel igyekeznek helyt állni. Ma este éppen Újvárosban, ahol a péntek esti hangulatot már érezni lehetett, bár valljuk be: a rengeteg rendőr- és városrendész autónak már megjelenésében is visszatartó ereje van.

„A rendész kollégák a közterületi jelenléttel figyelnek a tisztaságra, figyelmeztetik az esetleges szemetelőket, illetve a hangoskodókkal és a szabályokat be nem tartókkal szemben is intézkednek. Tisztában vagyunk vele, hol vannak a városrészben azok a gócpontok, amelyekkel kiemelten kell foglalkoznunk. A rendőrökkel való közös jelenlét mindig is hasznos, hiszen a közös járőrözéseknek még inkább visszatartó ereje van. – mondta el a Győr+ érdeklődésére Győr András.

„Nagyon jó, hogy itt vagytok, s hogy ennyien!” – szólt oda egy piros pólós srác a dohányboltból kijövet a városrendészeknek, s örömmel nyugtázta azt is, hogy a túloldalon a rendőrök már sorra intették le az autókat és fújatták a sofőrökkel a szondákat.

Egy kicsit messzebb, a Kígyó utcában már intézkedniük is kellett a városrendészeknek, egy személygépkocsi szabálytalanul, a zöld területen parkolt, amely figyelmeztetést vont maga után. Ebben az esetben ezt a szankciót alkalmazhatták, mivel a zöld területen való parkolás nem ütközik szabálysértésbe, viszont az önkormányzati rendelet az egész város területén tiltja.

Nem úszta meg ilyen könnyen az a sofőr, akit a Kossuth utcában ellenőriztek a rendőrök, mivel az igazoltatás során kiderült, hogy az autón nem az a rendszám szerepelt, amelynek kellett volna. A vezetőnek a helyszínen le kellett vennie a kérdéses rendszámot, őt pedig meghallgatásra előállították a kapitányságra, mivel felmerült az egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett gyanúja. A rendszám nélküli autó a parkolóban maradt, a vezetőnek pedig át kellett ülnie a rendőrkocsiba.

E két eset csak egy kis szelete a mai fokozott ellenőrzésnek: a rendőrök egész éjjel dolgoznak azért, hogy kiszűrjék a szabálytalanul közlekedőket, így senki ne lepődjön meg, ha kiintik a forgalomból, vagy traffipaxszal találja magát szemben. A Városrendészet munkatársai pedig nem csak Újvárosban, hanem a város egész területén figyelnek és intézkednek, ha szükséges. Tegnap például egy kerékpár tolvajt is elfogtak és egy körözött személyt is visszatartottak a rendőrök kiérkezéséig…

Galéria: MekliZ Fotó

Beszámoló a razziáról a Győr+ TV Híradójában:

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka