Hirdetés

Újra Európa legjobbjai között az Öt Templom Fesztivál

Fotó: Győr+
Németh Boglárka
2022.02.07. 11:50

Újra Európa legjobbjai között az Öt Templom Fesztivál, kategóriájában egyedüli magyarként, a győri seregszemle nyerte el a kitüntető Remarkable Arts Festival – Special Effe Label 2021 címet. A díjjal azokat a fesztiválokat díjazták, amelyek példamutatóan reagáltak a világjárvány hatásaira.

Hirdetés

Nyolc kamerával, profi rendezéssel rögzítették a 2020-as Öt Templom Fesztivált. A koronavírus járvány betörése után ez volt az első olyan nagyszabású esemény az országban, melyet online követhettek az érdeklődök, ugyanis márciusban teljes zárlat volt mindenhol. A fesztivál programigazgatója döntött úgy, hogy nem halasztják el, üres templomokban forgatták le a programokat, hogy azokat 2020 májusában a közönség elé tárhassák.

“Nagyon örültünk, mert ez egy fontos nemzetközi díj”– kezdte beszámolóját Borsa Kata, az Öt Templom Fesztivál Programigazgatója. “Muszáj volt valahogy reagálnunk arra a helyzetre, hogy 2020 tavaszán teljesen lezárták az országot. Ezt már március végén tudtuk, hogy élőben nem lehet majd megtartani a fesztivált, ezért összeszerveztük azokat, akik az eredeti műsor szerint koncerteztek volna, április végén kinyitottuk a templomokat és csupán stábokkal, üres nézőtér előtt leforgattuk az összes koncertet, azokon a helyszíneken, ahol eredetileg is lettek volna és ezeket a felvételeket megvágva, profi utómunkával adtuk közre a fesztivál valós időpontjában, május közepén” – számolt be a Győr+ Médiának a programigazgató, aki szerint a cél az volt, hogy egy olyan profi munka készüljön el, ami a covid után is megállja majd a helyét, tehát élvezhető, minőségi anyag lett. Az online fesztivál pedig több mint 700 ezer elérést generált, így nem véletlenül került a kontinens legjobbjai közé, három olasz és egy spanyol rendezvénnyel együtt.  

Hirdetés

Az Öt Templom 2017-ben egyedüli magyar fesztiválként nyerte el és azóta is egyedüliként viselheti Magyarországon az Európai Fesztiválszövetség Laureate fokozatát. 2020-ban a nehézségek ellenére tehát ismét sikerült maradandót alkotni. 2021-ben sem volt egyértelmű a személyes fesztivál, hiszen csak április végén jelentették be, hogy ismét lehet koncerteket, fesztiválokat rendezni.

Mi gyorsan és rugalmasan váltottunk, én végig telefonáltam mindenkit, hogy akkor jöttök? Azok a fellépők pedig, akik 20-ban az online-on itt voltak velünk, ők mondták, hogy jövünk persze, úgyhogy azonnal elkezdtük hirdetni az eseményt és két hét múlva megcsináltuk az ország első élő fesztiválját”– mesélte Borsa Kata, aki idén egy hagyományos fesztiválban reménykedik, úgy véli: az utóbbi két évből megerősödve egy olyan közönséggel találkoznak majd 2022-ben, akik közül többen a covid alatti vákuumban figyeltek fel a fesztiválra.

Kapcsolódó témák: #elismerés | #híradó | #öt templom fesztivál |
likeold
a fb oldalunkat