Újra divatba jött a kertészkedés

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.05.21. 11:28

A járványnak köszönhetően újra divatba jött az otthoni kertészkedés, sokan elkezdték saját maguk megtermelni a zöldségeket, fűszernövényeket. Idén már harmadik éve helyezte ki a magaságyását a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete.

Csütörtökön reggel mutatta be Nagykutasi Viktor, az egyesület elnöke azt a két magaságyást, ami egészen október végéig fogja díszíteni a Megyeháza teret. A sajtótájékoztatón többek között megtudtuk, hogy 1-2 négyzetméteren is lehet csodát művelni.

„Az elmúlt hónapokban a bezártságban, sokan újra elkezdtek kertészkedni és maguk megtermelni a zöldségeiket. Azt szeretnénk megmutatni ezzel a magaságyással, hogy akár a teraszunkon mi magunk is egyszerűen tudunk termelni. A vírus divatba hozta újra a kertészkedést” – fogalmazott a Győr+ Kertbarát Magazin állandó szakértője.

A földtől 60-80 centiméterre kiemelt ágyást nevezzük magaságyásnak. Az ötlet Angliából származik és kis odafigyeléssel, gondozással sokkal termelékenyebb tud lenni, mintha közvetlenül a földbe vetnénk el a magokat vagy ültetnénk el a palántákat. Fontos, hogy az elején jól alakítsuk ki a földszerkezetet és jusson mindig tápanyaghoz a növény.

Ujhelyy Károly, a Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesületének elnökségi tagjától megtudtuk, hogy a most kihelyezett ágyásokat igyekeztek a legsokszínűbb és leghasznosabb növényekkel megtölteni, így került a földbe paradicsom, paprika, hagyma, zeller, de a fűszernövények sem maradhatnak ki, helyet kapott a citromfű, a bazsalikom és a menta is.

„A régi öregeknek még volt hagyományuk és tudásuk, amit mindig továbbadtak a gyermekeiknek, így mindenki tudott a saját területén kertészkedni. A mai rohanásnak köszönhetően ez a hagyomány már nincs meg, így újra meg kell mutatni, meg kell tanítani a fiatal generációt erre” – mondta el Ujhelly Károly hobbikertész, aki szintén állandó szakértője a Kertbarát Magazinunknak.

Dr. Szálasy László, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke, önkormányzati képviselő üdvözölte a város nevében a kezdeményezést. Elmondta, Győr mindig is tett azért, hogy a város szép és virágos legyen. „Az elmúlt héten Dr. Dézsi Csaba András polgármester és az alpolgármesterek kedves gesztusával zárult Győrben az egynyári virágok kiültetése. A Mártírok útjánál lévő ágyásba szívet formáló piros begóniákat ültettek a városvezetők, köszönetet mondva vele mindenkinek, akik az elmúlt két hónapban helytálltak” – hangsúlyozta dr. Szálasy László.

Több fronton zajlik Győr szebbé és tisztábbá tétele, ennek egyik lépése a virágosítás, de a hulladékgazdálkodás problémájára is megoldást kell találni. „A győri lakosokkal, csak együtt tudunk tenni egy tisztább Győrért” – zárta szavait.

Szerző: Rozmán László
TV-szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Kertbarát | #koronavírus |