Újabb kerékpárutat adtak át

Földvári Gabriella Marcali Gábor
2022.12.01. 14:19

Az elmúlt időszakban Győrben nyolc helyszínen összesen 7,5 km kerékpárút épült vagy újult meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásában, mintegy 550 millió forintból. Csütörtökön Bácsán 290 méteres új kerékpárutat avattak fel ünnepélyes keretek között.

Az elmúlt években a „Kerékpáros közlekedési hálózati infrastruktúra- és szolgáltatás fejlesztés Győrben” című TOP-projekt keretében számos kerékpárút építésével, valamint az adyvárosi forgalomcsillapított övezet kialakításával zajlottak kerékpárút-hálózatot bővítő munkálatok. A projekt utolsó elemeként a Bácsai úti kerékpárút külterületi szakasza készült el, mely Győrt köti össze Kisbajccsal.

Az ünnepélyes átadáson dr. Dézsi Csaba András polgármester hangsúlyozta: Győrben mindig is hagyománya volt a kerékpározásnak, és ma is nagyon sokan használják, akár munkába járáshoz, akár szabadidős céllal. Ezért is szükséges megújításuk, továbbfejlesztésük. „Amikor elkezdtük fejleszteni a hálózatot, az volt a cél, hogy összefüggő utakat építsünk. Jelenleg itt mintegy 300 méteres szakasz készült el, amely a Bácsai úti kerékpárút újabb szakasza.”

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő abban bízik, hogy a jövőben újabb kerékpáros fejlesztésekre nyílik lehetőség uniós források felhasználásával, a TOP Plusz program keretében.

Bárány István, a terület önkormányzati képviselője örömét és köszönetét fejezte ki, hogy elkészülhetett a településrész kerékpárútja.

Bácsán, a 1301-es számú út melletti kerékpárút a környék kerékpáros közlekedését, annak közlekedésbiztonságát hivatott javítani. Az út déli oldalán, az Örvény utca és a Bierbauer Lipót utca közötti szakaszon épült ki egyoldali, kétirányú kerékpárút, mintegy 290 méter hosszban. A beruházáshoz kapcsolódóan került sor a közúti átvezetések kialakítására, valamint a kapcsolódó közvilágítás megvalósítására is. A beruházás mintegy 49 millió forintba került.

Emlékeztetőül, a nyolc helyszínt érintő projekt keretében készült el a Tatai úti kerékpárút egy része, a Régi Szentiváni úti, a Kodály Zoltán utcai kerékpárút, a Szőnyi Márton utcában 438 méter, a Tibormajori úton 1560 méter hosszan történt meg a kerékpáros nyom felfestése, valamint elkészült a Reptéri úti kerékpárút, megtörtént az adyvárosi forgalomcsillapított övezet kialakítása, és megvalósult a Kunszigeti úti kerékpárút. A projektben sor került a kerékpáros közlekedést népszerűsítő szemléletformálásra is.

(x)

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos