Hirdetés
Szúnyoggyérítés

Újabb gépekkel a szúnyogok ellen

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2020.04.21. 14:27

A földi kémiai szúnyoggyérítés hatékonyságának növelése érdekében a Győr-Szol Zrt. bővítette gépparkját, amivel megpróbálják felvenni a kesztyűt a bevezetett korlátozások ellenére.

Hirdetés

Mint ismert a kémiai szúnyogirtó szerek légi permetezése megszűnt, szerencsére a biológiai készítményeket kevésbé érinti a változás, így korlátozásokkal ugyan, de azokat továbbra is lehet a levegőből permetezni olyan helyeken, ahol az földi eljárással nem megvalósítható. Győrben a földről is végeznek majd szúnyoggyérítést, további gépek kerülnek bevetésre.

„Az Európai Unió megszüntette a levegőben történő kémiai szúnyoggyérítést, ami az elmúlt években nagyon hasznosnak bizonyult Győrben is. Itt a folyók városában nem vagyunk most könnyű helyzetben, de a Győr-Szol Zrt.-vel közösen megteszünk mindent, hogy kevés szúnyog legyen Győrben” – mondta el dr. Dézsi Csaba András polgármester.

Hirdetés

A Győr-Szol Zrt. már korábban is rendelkezett földi szúnyoggyérítésre alkalmas eszközökkel, melyeket az elmúlt években sikeresen vetetettek be a vérszívók ellen.

Ezek úgynevezett melegködös irtásra alkalmas eszközök. Az eljárás lényege, hogy az apró cseppekre bontott írtószer terjedését hőhozzáadásával is segítik és a ködszerű permet elterül a megcélzott területen. Ezek a gépek továbbra is rendelkezésre állnak, s jó szolgálatot tesznek majd a város területén megjelenő repülőszúnyogok gyérítésében.

A géppark tovább bővült két ULV berendezéssel, amelyek a gyérítő anyagot hőhozzáadása nélkül, permetszerűen juttatják a levegőbe. Működésük jóval kisebb hanghatással jár, így a sűrűn lakott területeken kevésbé zavaró.

Mindegyik berendezés mintegy 500 hektár lefedésére alkalmas egy műszak alatt. A városban a Győr-Szol Zrt. 4000 hektáron írtja rendszeresen a szúnyogokat. A gépek használatára a nyári hónapokban az esti, illetve esetenként a hajnali órákban kerülhet sor.

A repülő szúnyogok megjelenése előtt a szolgáltató biológiai gyérítést is végez légi úton, amely múlt héten el is kezdődött városunkban. Győr területén a biológiai gyérítés szúnyoglárvák tenyészhelyeit, az ártereket, folyópartokat és tavakat érintette. A biológiai gyérítés során egy speciális, baktérium alapú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. A környezetbarátszer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ebben a szezonban a légibeavatkozások korlátozása miatt a földi kémiai gyérítés kap majd szerepet a munkában. Ezt a szolgáltató 2-3 nap alatt képes elvégezni a város területén.

„Az ismertetett technológiák alkalmazásának eredményességéről nincsenek még Győrben gyakorlati tapasztalatok. Az is elképzelhető, hogy a nyári hónapokban a megszokottnál több vérszívóval találkozhatnak az itt élők” – tette hozzá a polgármester.

Televíziós szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győr-Szol Zrt. | #Győr+ TV | #Győri önkormányzat |
likeold
a fb oldalunkat