Környezetbarát szerrel szállnak harcba a lárvák ellen

Elindult a biológiai szúnyoggyérítés

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2020.04.15. 13:40

A Győr-Szol Zrt. szerda reggel megkezdte a biológiai szúnyoglárva-gyérítést. Erről bővebben Ozsvárt Tamás, a szolgáltató szóvivője és Radnóti Ákos alpolgármester beszélt a Győr+ Médiának.

A szóvivő elmondta: a repülőgéppel végzett gyérítés lényege, hogy a tenyészőhelyekre és a vízfelületek közelébe kijuttatnak egy olyan biológiai, környezetbarát szert, amely a szúnyoglárvák fejlődését megakadályozza.

„Tulajdonképpen megelőző intézkedésről van szó – kezdte Ozsvárt Tamás. – Azt próbáljuk megelőzni, hogy a lárvák kifejlődjenek és a szúnyogok nagy számban jelenjenek meg a tavaszi melegben. Ennek a beavatkozásnak ilyenkor van itt az ideje, hiszen még nem lombosodtak ki a fák, s ez a vegyszer ilyenkor tud eljutni azokra a tenyészőhelyekre, ahol képes kifejteni a hatását.”

„Erre a légi biológiai gyérítésre tehát a tavasz elején van lehetőség, amíg az időjárás, a természet engedi. Április végéig akár két alkalommal is lehet hasonló beavatkozás. Ez a lárvaszám alakulásától függ, amit folyamatosan monitoroznak a szakemberek, a későbbiekben pedig áttérünk a földi, kémiai gyérítésre, amely már a szálló és csípő szúnyogok ellen irányul majd.”

A szerdán reggel Pérről felszálló repülőgép a Rába két partját, a Holt-Marcalt, a Rábca, a Mosoni-Duna területét, a pinnyédi és a likócsi árteret érinti elsősorban. Természetesen a város területén található tavak fölött is láthatjuk majd a környezetbarát szert permetező repülőgépet.

Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester leszögezte, hogy a kémiai légi irtás már tilos, a felszálló repülők tehát biológiai, környezetbarát szert permeteztek a megfelelő területek felett.

„A biológiai irtás tulajdonképpen egy baktériumokat tartalmazó felhígított anyagot jelent, amely teljesen veszélytelen bármilyen más élőlényre – erősítette meg az alpolgármester.

„A szerda reggel ideális volt ahhoz, hogy a repülőgép felszálljon, hiszen az idő tökéletes volt a munka megkezdéséhez. Természetesen vannak olyan területek, ahová a levegőben nem tudnak eljutni a szakemberek, ott a megfelelő módszerekkel juttatják ki a szúnyoglárvák ellen ható szert.”

Az alpolgármester kiemelte, hogy Győrben szakszerű munka zajlik, tudatosan készültek arra, hogy változni fognak a szúnyoggyérítés szabályai. A későbbiekben áttérnek a földi permetezésre, amelyhez szintén megvannak a megfelelő feltételek.

Kitért arra is, hogy a kémiai beavatkozás sokkal eredményesebb volt, mint a biológiai, tehát nem árt felkészülni arra, hogy a korábbi évekhez képest sokkal több szúnyoggal kell majd találkoznunk nyáron.

„A szabályokat be kell tartani, mi sem dőltünk hátra, hanem jelentős összegeket áldozunk arra, hogy Győr továbbra is szúnyogmentes legyen, amennyire ez lehetséges. Viszont a jó oldalát is mindenképp érdemes nézni a döntésnek, hiszen a biológiai szer semmilyen más élelőnyre nem káros. Mi mindig a legszakmaibb megoldást keressük, s folyamatosan beszámolunk arról, hogy milyen gyérítés történik Győrben. Ehhez azonban kell a lakosság megértése is. Mindenkinek kérjük és köszönjük az együttműködését!” – zárta Radnóti Ákos alpolgármester.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr-Szol Zrt. | #Győr+ TV |