Túra az egykori Zrínyi kórház területén

Németh Boglárka | Fotó: Ács Tamás
2022.11.12. 17:03

Tartalmas szombat délelőttben lehetett része annak, akinek még sikerült időben regisztrálnia a Széchenyi István Egyetem által meghirdetett különleges programra. Márciusban jelentette be a győri intézmény, hogy átveszi az elhagyatott épületeket, amiket felújítanak és később kutatási célokra használnak majd. Sokakat érdekelt, mi lehet azóta az épületekkel, ezért úgy döntöttek megnyitják a kapukat a győriek előtt, ehhez mindössze regisztrálni kellett, az érdeklődök pedig különböző turnusokban láthatták mi, hogy áll most.

Forró teával indult a túra az egyetem munkatársai ezzel is kedveskedtek a résztvevőknek, akik közül többen azt mondták egyből ráharaptak a lehetőségre, hiszen minden győrit fűzi ide valamilyen szál. 

“A Zrínyi utcai emlékek nyomában, a séta a parkban eseménysorozat nem várt sikert hozott. Azt szeretnénk bemutatni, hogy az egyetemünk nyitott, és mindenre úgy reagálunk, hogy szeretnénk ezt a közösség részévé tenni. Korábban falakkal körülvett világról beszéltünk, amellyel kapcsolatban nagyon sokaknak vannak emlékei a látogatásokról, gyógyulásról, gyógyításról, vagy éppen az elmúlásról. Most mi is úgy döntöttünk, hogy nyitunk és mesélünk” – mondta el a Győr Plusz Médiának Hermann Judit, az egyetem munkatársa. 

A túra során kórházi történetek, emlékek kerültek elő, továbbá szó esett azokról a professzorokról, orvosokról is, akik itt dolgoztak. Anekdoták hangzottak el, amelyek az elmúlt 100 év történetéhez tartoznak, továbbá egyetemi fejlesztési elképzelésekről is beszéltek, amelyeket  az elkövetkezendő 5-7 évben szeretnének megvalósítani. Az egyetem szeretné, ha a város lakói közvetlenül tőlük értesülnének a tervekről.  “Mi úgy szeretnénk a XIX. század technológiájával az egyetem részévé tenni ezt az ingatlan együttest, amely 100 évet megélt, hogy az úgy illeszkedjen a mai kor követelményeihez, hogy az mindenkinek megfeleljen.” – hangsúlyozta Hermann Judit.

A túra során orvosi érdekességekről is szó esett. Ezekről dr. Kullmann Tamás, a Zrínyi Kórház egykori krónikus belgyógyászatának osztályvezető főorvosa beszélt.  “Hárman vezettük a mai sétánkat, egy egyetemi kolléganő, egy építészmérnök asszony, én pedig a kórház részéről. Itt keveredtek a történelmi, építészeti és orvostörténelmi emlékek is. Felidéztünk régi anekdotákat, meg felidéztük azt is miért volt fontos abban az időben pavilon rendszerű kórházakat építeni, hogy miért blokk kórházak épülnek manapság”– hangsúlyozta a főorvos. 

A túrák a nagy népszerűségnek köszönhetően a jövő hétvégén folytatódnak és az sem kizárt, hogy aki lemaradt annak még lesz lehetősége részt venni hasonlón. Érdemes figyelni az egyetem híreit és weboldalát.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka