Történelmi idők, mindennapi beszélgetések

Illusztráció: Pixabay
Mireider Máté jegyzete
2022.10.16. 10:25

„Úgy gondolom, nem vitatja senki, hogy történelmi időket élünk. A 2. világháború óta a legnagyobb fegyveres konfliktus zajlik Európában akkor is, amikor ezeket a sorokat írom – és akkor is, amikor az olvasókhoz kerülnek" - Mireider Máté, a Győr+ Online főszerkesztőjének jegyzete.

Nem gazdasági és politikai okfejtés a mostani írás célja, így csak maradjunk annyiban: a háború miatt az abban részt nem vevő országok is háborús körülmények között élnek, hiszen felfoghatatlan mértékben drágul az energiahordozók ára.

Mindezt megelőzte egy olyan világjárvány, ami teljesen felborította a hétköznapi életünket, és a kétéves bezártság után szinte azonnal jött az előbb már taglalt háború is.

Történelmi idők, és mint olyanok, stresszesek, teherrel járnak. Ez pedig mindenkit frusztrálttá tesz, könnyebben felcsattanunk, hamarabb elsül az ember keze az internetes kommunikáció során is. Előbb írunk, megbántunk, majd utána sem gondolkozunk, közben pedig lehet, hogy másokat is felbosszantunk, és ezzel elindul egy olyan spirál, aminek a végén indokolatlanul veszekszik sok ember egymással.

Ezért különösen fontos lenne hátrébb lépni egyet, és nem a bennünk lévő feszültséget levezetni a másikon, hanem higgadtan, átgondoltam, „neadjisten” segítő szándékkal közelíteni a többi emberhez. Akkor is, ha ismeretlenek. Akkor is, ha más nézeteket vallanak. Akkor is, ha nem értünk egyet velük.

Egyszerűbb és gyorsabb kiadni a mérgünket a másik kárára, és a sok nehézség mellé már tényleg csak „hab a tortán”, hogy a kommunikáció is egyre feszültebb – online és offline helyzetekben is. Sokan valóságos háborúkat vívnak az online kommentmezőkben. Pedig a szemünk előtt zajlik egy valós háború, és ott már épp elegen sérültek meg. Ne gyarapítsuk a számukat!

Kapcsolódó témák: #jegyzet | #Szemszög | #Vélemény |