Hirdetés
A szertartásokon részt vevők számát tizenöt főben maximálták

Töretlen a házasulandó kedv

Fotó: Pixabay
Földvári Gabriella
2020.04.18. 15:03

A járvány sem állja útját a szerelemnek, nem csökken az esküvők száma Győrben. Maszkban vagy anélkül, de kimondják a boldogító igent a párok.

Hirdetés

Tavaly összesen 1008 pár kötött házasságot Győrben, amire csak a ’90-es évek előtt volt példa. 2020-ra is nagyon gyorsan fogynak az előjegyzési időpontok, a tendencia tehát folytatódik.

Március 13-tól a veszélyhelyzetre tekintettel szigorításokat vezetett be a győri önkormányzat az esküvők kapcsán is. A Zichy-palotában tartandó polgári szertartáson résztvevők számát 15 főben maximálták, beleértve a párt, a két tanút, az anyakönyvvezetőt és amennyiben fotós, videós, versmondó, ceremóniamester, vőfély is jelen van, ők is beleszámítanak a létszámba. A palotában betartják a higiéniás szabályokat, és annak érdekében, hogy a násznép az ajánlott 1,5-2 méteres távolságot fenntarthassa egymás között, a Zichy-palota legszebb termében, a Tükrös teremben tarthatják esküvőjüket azok is, akik a kisebb, Rózsás szalont foglalták le – tudtuk meg Venesz Klaudiától, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont szervezőjétől.

Hirdetés

Előbbre hozták vagy későbbre tették, és inkább hétköznap tartják meg, de nem mondják le esküvőjüket a párok – erről Kissné Pápai Andrea a győri Anyakönyvi Hivatal anyakönyvvezetője beszélt lapunknak. Az elmúlt évben a házasságkötések fele hétköznap, elsősorban pénteken, a Zichy-palotában szűk családi körben történt.

Mára már a szombati esküvőket is inkább hétköznapra teszik és jelenleg kizárólag a Zichy-palotában tartanak polgári szertartást, külső helyszínen nem.

A halasztás mellett döntők augusztus, szeptember és október hónapokra kértek új előjegyzést. Akik pompás, fehér ruhás esküvőt terveztek, így is megadják a módját, de most különlegesek kívánságoknak nincs helye.

A kialakult körülmények miatt legkésőbb a határidő előtt egy héttel van lehetősége a házasulandóknak lemondani az időpontot. Újabb bejelentkezők is vannak, és még mindig sokan kérik a 30 napos várakozási idő alóli felmentést a jegyzőtől, hogy időben igényelni tudják az állami támogatásokat, a babaváró támogatást, a családi otthonteremtési kedvezményt és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt. Az anyakönyvvezető azt tapasztalja, hogy a kialakult helyzetet megértéssel fogadják a házasulandók és mindenki arra törekszik, hogy a legjobbat hozza ki a lehetőségekből.

Kapcsolódó témák: #család | #Győr | #Járványhelyzet | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat