Isteni illatok terjengtek szombaton délelőtt a vásárcsarnok környékén. Aki arra járt, az megtudhatta, hogy bizony lecsó rotyog négy óriás kondérban a téren. A vásárcsarnokot üzemeltető Győr-Szol Zrt. immár harmadik alkalommal hirdetett jótékonysági lecsófőzést.
Hagyományosnak mondott és újra gondolt lecsót is készített a négy lelkes csapat: a Győr-Szol Zrt., a GYHG, a Pannon-Víz Zrt., valamint a Győr+ Média.
Jászné Csepregy Andreától, a Győr-Szol Zrt. elnöki kabinetvezetőjétől megtudtuk, hogy harmadik alkalommal hirdettek jótékonysági lecsófőzést, a mostanival a Nyitott piacok napja országos kezdeményezéshez kapcsolódtak, amelynek célja a hazai piacok népszerűsítése és a helyi közösségek erősítése. „Ez a program egyben lehetőséget teremt arra is, hogy a Győr-Szol Zrt. hangsúlyozza: a vásárcsarnok nemcsak a bevásárlás helyszíne, hanem a városi közösségi élet egyik fontos tere is. Az esemény hozzájárul a vásárcsarnok ismertségének növeléséhez, és még többeket ösztönöz arra, hogy a helyi termelőket választva, a piac közösségéhez csatlakozva szerezzék be mindennapi élelmiszereiket. Másrészt pedig cégünk ezzel az eseménnyel is kiveszi részét a társadalmi felelősségvállalásból„– tájékoztatott Csepregi Andrea.

A Győr-Szol Zrt. standjánál Hajszán Gyula kavargatta nagy lendülettel a lecsót, amibe került 20 kg paprika és paradicsom, kolbász és három kg gomba is, sőt még friss bazsalikomlevelek is feltűntek a bográcsban. „Az ételbe kerülő titkos összetevőt nem árulhatom el, de ettől lesz egyedi az íze” – mondja az egykori kiváló focista. Majd hozzáteszi: Szoktam jótékonykodni, mert segíteni jó! Most is ezért jöttem, aztán hirtelen én lettem a „séf”, de nem bánom. Otthon is gyakran főzök, szereti a család azokat a kajákat, amiket készítek” – meséli nevetve Hajszán Gyula.

Füstölt csülök, káposzta és gomba is került a GYHG csapatának ételébe.” Tartalmas étel, tartalmas munka” – mondja Nagy Csaba, a cég igazgatója. „Ahol tudunk segítünk, és mivel jótékonyságról van szó, örömmel csatlakoztunk. Felelős vezetőként is azt mondhatom, hogy a társadalmi felelősségvállalás fontos számomra.”


Jókedvű, és mint kiderült, jól összeszokott főzős-baráti társaság fogad a Pannon-Víz Zrt. standjánál. Takács Zoltán, a cég munkatársa a főzés egyik irányítója elárulta, hogy ők többféle paprikából készítik a hagyományos lecsót. Természetesen van benne kolbász és szalonna is. Az elkészült ételt kettéválasztják és a feléből tojásos lecsót készítenek, mert sokan így szeretik – emelte ki Takács Zoltán, aki arról is beszélt, hogy mivel az ismeretségi körében vannak autisták, átérzi, tudja, hogy mivel jár ez a betegség – ezért is vállalta szívesen, hogy részt vesz a főzésben, hiszen tudja, jó helyre megy majd az adomány.

Természetesen cégünk, a Győr+ Média is csatlakozott a kezdeményezéshez. Örömmel veszünk részt különféle jótékonysági eseményeken aktívan is, nem csak médiatámogatóként. A Győr+ Rádió kitelepült a vásárcsarnok elé ezen a szombat délelőttön és élőben közvetítette az eseményeket, izgalmas beszélgetésekkel szórakoztatták a kollégák a hallgatókat. A négy fős főzős csapatunkat pedig Kárpát Zsolt koordinálta. 10 kg paprika, 8 kg paradicsom, 5 kg kolbász, 4 kg szalonna, 4 kg hagyma, ½ kg fokhagyma, só bors, paprika, kömény került a lecsóba. Az étel különlegességét a belefőzött tarhonya adta. „Minden hozzávalót a vásárcsarnokban szereztünk be. Először a szalonnát és kolbászt pirítottuk meg, amiből kóstolót is adtunk az érdeklődőknek. A finom ételünk titka talán abban rejlik, hogy a hagymát lassú tűzön, hosszan dinszteltük, ez adja az étel mélységét” – hangsúlyozta a televíziós szerkesztő, aki némi vendéglátós múlttal is rendelkezik.




Kolossváry Balázs, a Győr+ Média vezérigazgatója is kilátogatott a rendezvényre. ”Úgy gondolom, hogy a jó hangulatú főzés, a csapatépítés mellett nagyon fontos, hogy ez az esemény jótékonysági célt szolgál. A médiacég korábban is a jó ügyek mellé állt, több kampányban is részt vett, amivel többek között az autista otthont tudta segíteni. Így van ez most is, és így is lesz, hiszen szerintem egy városi média cégnek ki kell vennie a részét a társadalmi felelősségvállalásból!” – emelte ki Kolossváry Balázs.
A lecsó adagját minimum 800 forintért lehetett megvásárolni, és adományokat lehetett elhelyezni a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtőládájában is.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője Panker Mihály örömét fejezte ki, hogy az autisták számára megy a gyűjtés. „A befolyó összeget az autizmussal élő személyek életminőségének javításáért dolgozó MMSZ Egyesület Gondviselés Háza – Autisták Otthona Mezőörs – Mindszentpuszta kapja. Az otthon lakói szeretnek kirándulni, így a korábbi években is erre fordítottuk az adományokat. Ezúttal is ők dönthetik el, hová mennének szívesen, és az itt befolyt összeget erre az utazásra fordítjuk.” – tájékoztatott a szakember.




A polgármesteri kabinet és a Tiszta Szívvel a Városért frakció tagjai 100 adag lecsót vásároltak magánadományként, és az ételt a Család-és Gyermekjóléti Központ és az Adományközpont segítségével rászoruló családokhoz juttatták el.
A délelőtt folyamán a gyerekek testközelből nézhették meg egy tűzoltóautót, egy kukásautót, egy rendőrautót, találkozhattak a lufihajtogató hercegnővel, valamint a megnézhették a Bronsis tánciskola bemutatóját is.
Galéria: O. Jakócs Péter