Több mint százan adtak vért a városházán

Kárpát Zsolt Fotó: O. Jakócs Péter
2023.05.02. 13:21

Eredményes volt a győri városházán megtartott keddi véradás. A Vöröskereszt megyei szervezete, a Győri Regionális Vérellátó Központ, és a győri polgármesteri hivatal munkaügyi osztálya közösen rendezte meg az eseményt. A városházán rendszeresen, évente több alkalommal várják a hivatal és a győri önkormányzat intézményeinek dolgozóit véradásra.

A győri városházán a Zechmeister-teremben alakították ki a standokat Győri Regionális Vérellátó Központ munkatársai. Az önkéntesek folyamatosan érkeztek a helyszínre, hogy egy rövid adminisztráció után vért adhassanak.

„Szoktunk visszajelzést kérni és előzetesen 120-an jelentkeztek a véradásra, nyilván jöttek olyanok is, akik nem regisztráltak, így bízom benne, hogy ez a szám még nőni fog.” – mondta el a Győr+ Médiának Gyarmathy Orsolya. A kommunikációs, szervezési és marketing osztály munkatársa nem csak az esemény előkészítésében segített, hanem az önkéntes véradók táborát is erősítette.

„Igazából nem számoltam, hogy eddig összesen hányszor adtam vért. Engem leginkább az motivált, hogy édesapám 182- szeres véradó. Így már gyerekkoromban elhatároztam, hogy véradó leszek. Huszonévesen kezdtem el és nagyon jó érzés, hogy segíteni tudok másoknak.” – tette hozzá Gyarmathy Orsolya.

Mindössze 15-20 perc alatt lezajlik a procedúra, amely minimális kellemetlenséggel jár és egy véradással akár három ember életét is megmenthetjük, állítják a szakemberek. A Magyar Vöröskereszt 1939 óta szervezi a térítésmentes véradást, amelyet az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen végeznek. A Szolgálat honlapján folyamatosan figyelemmel lehet kísérni, hogy  milyen vérből mennyi van. Aki adni szeretne, térképes kereső segíti, hogy éppen hol van erre lehetősége.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győri önkormányzat | #híradó | #véradás |