Több mint négyszáz állaton segítettek három év alatt

Fotó: Kutymorgók Egyesület
Bodrogi Sára
2019.11.19. 17:10

A győri Kutymorgók Egyesület tagjai nem kapnak fizetést munkájukért, csak az adományokra számíthatnak, mégis küldetésüknek érzik, hogy támogassák a négylábúak ivartalanítását, s több mint négyszáz állaton segítettek eddig, három év alatt.

A Kutymorgók Facebook-csoportként indult, még 2016-ban. A Győri Állatmenhely néhány lelkes önkéntese fogott össze azzal a céllal, hogy pénzt gyűjtsenek a menhelylakók ivartalanítására, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy gazdára találjanak. „A kezdeményezés sikerét igazolta, hogy átlátható és ellenőrizhető működéssel olyan megbízható csapattá váltunk, akiknek bizalommal adta a nélkülözhető forintjait minden támogató” – büszkélkedett a Győr Plusznak Polgár Mercédesz, a Kutymorgók egyik alapító tagja.

A Kutymorgók támogatják a menhelyi állatok ivartalanítását

„Az ivartalanítás elkötelezett hívei vagyunk, és hisszük, ez a nem kívánt szaporulat visszaszorításának a leghumánusabb és leghatékonyabb módja” – hangsúlyozta.

Hozzátette: „Egyetlen műtéti beavatkozással elkerülhető, hogy újabb menhelylakók, megkínzott és eldobott életek jöjjenek a világra. Nem mellesleg megelőzhető az egyre gyakoribb ivarszervi daganatos megbetegedések kialakulása is.” Mercédesz egy személyes élményt is elmesélt, ami az ivartalanítás fontosságát támasztja alá. Ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, ő maga is mentett állatok gazdája, három kutyáé és négy cicáé. A kandúr macskáit hamar ivartalaníttatta, ám a nőstény szobacicával sokáig várt, mígnem megtörtént a baj. „A cicámnak nagyon súlyos gennyes méhgyulladása lett, kis híján az életébe került. Neki szerencséje volt, időben észrevettem, és eljutott az orvoshoz” – magyarázta,  és rávilágított, sajnos nem mindenki kap esélyt a gyógyulásra, az utcán élő állatok sokszor kínok között pusztulnak el, a Kutymorgók azonban szeretnék ezt megakadályozni.

Polgár Mercédesz férjével és kutyáival

A csoport 2018 szeptemberétől egyesületként működik, és küldetésük kiszélesedett, ami viszont megmaradt, sőt, egyre csak nő: a lelkesedés az állatok megmentése iránt.

A menhelylakók támogatása mellett már utcacicák ivartalanítását is finanszírozzák, illetve hozzájárulnak a rászoruló emberek állatainak ivartalanítási költségeihez. Polgár Mercédesztől megtudtuk, több tag rendelkezik chipleolvasóval, így a chippelt kóbor kutyák hazajutását is segítik. „Civilek vagyunk, nincs mögöttünk semmilyen hatóság, cég, szervezet. Állatbarátok, magánemberek támogatásaiból tudjuk a műtétek számláit kiegyenlíteni. Illetve a gazdás állatok esetében önrészt kérünk, és a fennmaradó költséget egyesületünk pótolja ki. A műtéteket a Neo-Vet Állatorvosi Rendelő, Dr. Majthényi Imre és kollégái végzik, akiknek nagyon hálásak vagyunk” – emelte ki Mercédesz.

Mivel az egyesület nem rendelkezik telephellyel, nincs arra lehetőségük, hogy árva állatokat helyezzenek el, de a műtét után lábadozókat a tagok sokszor saját otthonukban látják el, hogy rendben felépülhessenek. Ezt Mercédeszék maguk között úgy nevezik: Kutymorgók Hotel, ahol azonban nem maradhatnak sokáig az állatok, hiszen csak így menthetnek meg minél több négylábút. Persze volt már rá példa, hogy egy állatot úgy megszerettek, hogy végleg befogadták, de igyekeznek helyet biztosítani az újaknak.

Az egyesület az utcacicák ivartalanítását is segíti

Az egyesület működése nyitott könyv, a közösségi oldalon bárki nyomon követheti munkájukat, havonta elszámolnak a beérkezett támogatások felhasználásáról az adománygyűjtő ív és az orvosi számla közzétételével, sőt, azokat a cicákat és kutyákat is bemutatják, akiknek segítettek.

A Kutymorgók nagy hangsúlyt fektetnek arra,  hogy még több támogatót szerezzenek, hiszen ők teszik lehetővé, hogy segíthessenek az állatokon, és a menhelyi körülményeket is igyekeznek jobbá tenni. „Idén tavasszal rendeztük meg a 3. Állatbarátok bálját. A bálon befolyt adományokat is az ivartalanításra, illetve a menhelyen a kennelrácsok felújítására fordítottuk. Bár kiléptünk a menhely kapuján, az ott élőket sem engedtük el. Továbbra is besegítünk a menhelyi kutyák ivartalanításába, és eddig tizenkét kennel felújítását végeztük el” – számolt be az eredményekről Polgár Mercédesz.

Tavasszal rendezték a 3. Állatbarátok bálját

„Sok kicsi, sokra megy!”  – így szól a Kutymorgók Egyesület mottója, ami arra hívja fel a támogatók figyelmét, minden forint számít. Három év alatt, több mint négyszáz állaton segítettek, s ez a szám egyre csak nő, minél többen melléjük állnak, akár egy csoki vagy kávé árával.

A Kutymorgók Egyesület munkáját ITT követhetik nyomon!


Bódis-Mező Anitáról, aki szintén az egyesület tagja, korábban itt írtunk:

Kapcsolódó témák: #állatok | #Győri Állatmenhely |