A befogadott állatokkal lett teljes a család

Győr+
2019.05.09. 19:19

Nem vásárolták őket, valahogy mégis rájuk talált három kutyájuk, három cicájuk és két teknősük, sőt volt, hogy madarakat fogadtak be. Jelenleg nyolc állattal él együtt az egyébként háromfős győri család, akiknek így, a kiskedvencekkel lett teljes az életük.

Polgár Mercédesz neve sokaknak már ismerős lehet, az édesanya és tizenhárom éves lánya ugyanis évek óta lelkes önkéntesek a Győri Állatmenhelyen, de Mercédesz az állatok ivartalanítását szorgalmazó Kutymorgók Egyesületben is munkálkodik. Így talán nem is csoda, hogy házuk ajtaja mindig nyitva áll a nehéz sorsú, kóbor állatok előtt, és a Győri Állatmenhelyről is több négylábút fogadtak örökbe.

Anya és lánya Bora kutyussal

Épp május 10-én lesz öt éve, hogy Bosco nevű kutyusukat magukhoz vették. Ő is menhelyes kutya volt, igaz, mindössze nagyjából öt percig, Mercédesz ugyanis hamar lecsapott a kis jövevényre. Bosco kölyökként került a Győri Állatmenhelyre, egy amerikai katona adta le őt, és az egyik dolgozó értesítette Mercédeszt – aki akkor épp egy másik ebet sétáltatott –, hogy úgy érzi, megérkezett a kutyája.

Ilyen volt Bosco, amikor örökbe fogadták

 

A megérzése nem csalt: „Futottam vissza, kinyitották nekem az ajtót, ránéztem, ő leugatott, mintha azt mondaná, hogy ne bámulj, szedjél ki, és vigyél haza. És hazavittem” – mesélt az első, sorsdöntő találkozásról Polgár Mercédesz a Győr Plusznak.

Mercédesz a három kutyájukkal: Borával, Tobyval és Boscóval

Bosco még azon a nyáron kapott egy 4 és fél éves társat, Borát, a boxert, akit a Noé Állatotthon Alapítvány mentett meg. Majd 2017-ben Toby-val egészült ki a család, akit szintén a Győri Állatmenhelyről vettek magukhoz Mercédeszék. Persze a házuk nem maradt kizárólag a kutyák birodalma, három cicus is velük lakik: Dominót ugyancsak a menhelyről vitték haza, a fekete, Bagira nevű cicájuk Gyirmótról került hozzájuk, a cirmost, Karácsony Lukréciát – becenevén Taby – pedig 2016-ban, szentestén találták az autójuk alatt.

Így a legjobb aludni: Toby, Dominó és Boscó

A kutyusok és cicák mellett két teknős erősíti a kiskedvencek táborát, akiktől a család rengeteget kapott az évek során: „Örömöt, szeretetet, tiszteletet, felelősséget” – fejtette ki a gazdi, aki arra a kérdésre, hogy mit adnak nekik az állatok, gondolkodás nélkül vágta rá, hogy: „mindent”. Ez már önmagában is árulkodó.

Karácsony Lukrécia és Bagira

 

De természetesen Mercédesz nem állítja, hogy minden fenékig tejfel, őszintén beszélt a nehézségekről is: „Sok lemondással is jár ennyi állat. Nyaralás nem nagyon fér bele. Mivel Dominó nagyon beteg, volt hogy a halálból jött vissza, így arra is megtanított minket, hogy akiket szeretünk, és akikért felelősséget vállaltunk, azokat sosem hagyjuk cserben. Toby is úgy néz ki, hogy élete végig kezelésre szorul, ő mindenre allergiás, de küzdünk értük a végsőkig.”

Nem könnyű ennyi állattal, de semmihez sem fogható az, amit tőlük kap az ember

Nem egyszerű tehát a felelős állattartás, a sok-sok boldog pillanattal jönnek az állandó feladatok és az áldozatok, de még így is megéri. Ahogy Polgár Mercédesz fogalmazott: „Nélkülük lehet élni, de nem érdemes.” Ezért is biztatunk mindenkit, hogy nyissa ki szívét és ajtaját a menhelyi állatok előtt, és fogadjon örökbe egy hűséges társat – nem fogja megbánni!

A Győr+ Mancsok rovatunkban bemutatott állatok közül jelenleg egy kutyus, Virgonc várja, hogy hazavigyék.

Kövesse a Győr+ Mancsokat a Facebookon is!

Szerző: Bodrogi Sára

Képek: Polgár Mercédesz