Hirdetés
Felvételi 2022

Több mint 3200 elsőéves jutott be a SZE képzéseire

Fotó: Májer Csaba József
Győr+
2022.07.22. 12:46

Összesen több mint 3200 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait a győri Széchenyi István Egyetem kilenc karán szeptemberben. A számok azt mutatják, hogy az intézmény által nyújtott minőségi képzések és szolgáltatások vonzóak a fiatalok körében.

Hirdetés

A felsőoktatásba felvételizők július 21-én este nyolc órától SMS-ben kaptak értesítést arról, hogy felvették-e őket valamelyik általuk megjelölt intézménybe, s ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon tájékozódhatnak az idei ponthatárokról. Közülük több mint 3200-an örülhetnek olyanok, akik a Széchenyi István Egyetem polgárai lesznek.

Szívből gratulálok mindenkinek, aki egyetemünkre nyert felvételt, nagy szeretettel várjuk őket közösségünkben. A leendő elsőévesek magas száma nemcsak örömteli, de fontos visszaigazolást is jelent számunkra, hiszen azt mutatja, hogy a fiatalok pozitívan értékelik intézményünk oktatási színvonalát és európai szintű infrastruktúráját – értékelt dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.

Hirdetés

Dr. Kovács Zsolt kancellár elmondta: céljuk az, hogy minél több hallgatót juttassanak naprakész tudáshoz, értékes, versenyképes diplomához. „A diákok vonzónak találják minőségi, gyakorlatorientált képzéseinket, amit a műszaki területeken egyre több duális partnerünk – köztük stratégiai partnerünk, az Audi – is segít. A fiatalok a nálunk szerzett diplomával könnyen el tudnak helyezkedni, és az átlagosnál magasabb fizetéshez jutnak a munkaerőpiacon. A gólyák pezsgő városba, támogató, nemzetközi környezetbe érkeznek, ahol az angol nyelvű képzések száma megközelíti a negyvenet, a hallgatói közösséget pedig 65 ország fiataljai alkotják” – sorolta a kancellár.

A felvételi számokból látszik, hogy a három műszaki kar közül az Audi Hungaria Járműmérnöki Karon a legkedveltebb ezúttal is a magyar nyelvű járműmérnök alapszak, ahol tovább nőtt a felvettek száma. Emellett az angol nyelvű járműmérnök alap- és mesterképzés is jelentős érdeklődésre tart számot. Sok hallgatót vettek fel logisztikai mérnöki és műszaki menedzser szakra is.

A Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karon nőtt hallgatók száma, több mint 700 elsőéves kezdi meg tanulmányait szeptemberben. Rendkívül népszerűnek bizonyultak a mérnökszakok, különösen a mérnökinformatikus, a gépészmérnök, a villamosmérnök és a mechatronikai mérnök.

Az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar képzései iránti növekvő keresletet és a képzések emelkedő színvonalát jelzi, hogy a ponthatárok és az átlagpontszámok is folyamatosan nőnek. Az idei évben a felvettek átlagpontszáma a kar minden alapképzésén meghaladja a 360 pontot, a rendkívül népszerű építészképzés ezek közül is kiemelkedve 410 pont feletti értékeket mutat.

Az augusztus 1-től Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kar nevet viselő kar a bölcsészettudományi területen nappali tagozaton növelte hallgatói létszámát, a társadalomtudományi területen pedig megtartotta pozícióját. A pedagógiai tudományterületen a gyógypedagógiai szakra csaknem másfélszázan kerültek be, miközben több mint 40 elsőéves készül tanítónak. A kar tanító és gyógypedagógia szakra államilag finanszírozott helyeket is meghirdet a pótfelvételi eljárásban.

A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karon a jogászképzés iránti nagy érdeklődés a tavalyinál magasabb pontszámokat eredményezett, így még kiválóbb hallgatók kezdik meg tanulmányaikat. A másik két, a munkaerőpiacon rendkívül keresett oklevelet adó alapképzési szak, az igazságügyi igazgatási, valamint a személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatási szak is töretlenül népszerű maradt.

Az Egészség- és Sporttudományi Karon a rekreáció és életmód szak bizonyult a legnépszerűbbnek a felvételizők között. Az adatokból kitűnik, hogy stabil létszámokkal indul el az egészségügyi gondozás és prevenció szak védőnő szakirányon, valamint az ápolás és betegellátás szak ápoló és szülésznő szakirányon.

A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karra több mint 600-an nyertek felvételt, ami a második legmagasabb szám a Széchenyi István Egyetemen.Az adatokból itt is a minőségi irányba történő elmozdulás látszik:tovább emelkedett a 400 pont feletti eredménnyel felvettek száma, azaz jól felkészült hallgatók érkeznek. Fontos kiemelni, hogy az angol nyelvű képzések nemcsak a külföldi, hanem a magyar diákok körében is egyre népszerűbbek.

A mosonmagyaróvári, augusztustól Albert Kázmér nevét viselő karra a tavalyinálmagasabb pontszámokkal kerültek be a hallgatók. A legnépszerűbbnek az élelmiszermérnöki, a mezőgazdasági mérnöki és az agrármérnöki szak bizonyult. Örömteli, hogy a vidékfejlesztési agrármérnök szakra újra többen jelentkeztek. Újként elindul a mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnöki szak, ami azt jelenti, hogy a fiatalok körében valós igény van rá.

A Művészeti Karon mind a zeneművészeti, mind a tavaly elindult designképzések népszerűek maradtak. Az alapképzéseken több elsőéves kezdi meg tanulmányait, mint az elmúlt évben.

Idén is van lehetőség pótfelvételire

Akit az általános felvételi eljárásban nem vettek fel vagy esetleg nem adta be jelentkezését, érdemes megfontolnia a pótfelvételi lehetőségét. A fiatalokat többek között vonzó kollégiumi szolgáltatás és campus, modern infrastruktúra, Közép-Európában egyedülálló laborháttér várja a Széchenyi István Egyetemen. Emellett a hallgatók számára Győr és Mosonmagyaróvár színvonalas kulturális, fesztivál- és sportéletet, valamint jó elhelyezkedési lehetőségeket nyújt.

A tíz legnépszerűbb szak és azok ponthatárai

Idén közel 100 ezren jelentkeztek valamely szeptemberben induló felsőoktatási képzésre. A kiváló érettségi eredmények miatt azonban borítékolható volt a ponthatárok növekedése is. Mutatjuk a legnépszerűbb szakokat és a legmagasabb ponthatárokat!

Gazdálkodás és menedzsment

 • Budapesti Gazdasági Egyetem: 400
 • Corvinus Egyetem: 455
 • Eötvös Loránd Tudományegyetem: 419

Kereskedelem és marketing

 • Eötvös Loránd Tudományegyetem: 416
 • Budapesti Gazdasági Egyetem: 400
 • Debreceni Egyetem: 400

Pszichológia

 • Eötvös Loránd Tudományegyetem: 452
 • Pázmány Péter Katolikus Egyetem: 447
 • Pécsi Tudományegyetem: 435

Jogász

 • Eötvös Loránd Tudományegyetem: 475
 • Pázmány Péter Katolikus Egyetem: 466
 • Szegedi Tudományegyetem: 436

Mérnökinformatikus

 • Budapesti Műszaki Egyetem: 390
 • Debreceni Egyetem: 314
 • Neumann János Egyetem: 280

Ápolás és betegellátás 

 • Semmelweis Egyetem: ápolói képzés 280; gyógytornász: 428
 • Szegedi Tudományegyetem: ápolói képzés 280; gyógytornász 428
 • Pécsi Tudományegyetem: ápolói képzés 280; gyógytornász 372

Nemzetközi gazdálkodás

 • Corvinus Egyetem: 478
 • Budapesti Gazdasági Egyetem: 400
 • Eötvös Loránd Tudományegyetem: 419

Pénzügy és számvitel

 • Budapesti Műszaki Egyetem: 400
 • Budapesti Gazdasági Egyetem: 400
 • Miskolci Egyetem: 404

Kommunikáció és médiatudomány

 • Eötvös Loránd Tudományegyetem: 434
 • Corvinus Egyetem: 459
 • Debreceni Egyetem: 418

Programtervező informatikus

 • Eötvös Lóránd Tudományegyetem Informatikai Kar (Budapest): 428
 • Eszterházy Károly Katolikus Egyetem: 310
 • Nyíregyházi Egyetem: 284

Az idei tíz legmagasabb ponthatár

Budapesti Corvinus Egyetem – nemzetközi gazdálkodás (angol nyelvű, Corvinus-ösztöndíjas): 478 pont
Budapesti Corvinus Egyetem – nemzetközi tanulmányok (magyar nyelvű, Corvinus-ösztöndíjas): 477 pont
Eövös Loránd Tudományegyetem – jogászképzés (állami ösztöndíjas): 475 pont
Budapesti Corvinus Egyetem – nemzetközi tanulmányok (angol nyelvű, Corvinus-ösztöndíjas): 474 pont
Semmelweis Egyetem – gyógyszerész (önköltséges): 471 pont
Károli Gáspár Református Egyetem – jogász (levelező, állami ösztöndíjas): 469 pont
Károli Gáspár Református Egyetem – pszichológia (levelező, állami ösztöndíjas): 468 pont
Károli Gáspár Református Egyetem – pszichológia (levelező, önköltséges): 467 pont
Pázmány Péter Katolikus Egyetem – jogász (állami ösztöndíjas): 466 pont
Budapesti Corvinus Egyetem – gazdálkodási és menedzsment (angol nyelvű, Corvinus-ösztöndíjas): 466 pont

A legtöbb alapszakról elmondhatjuk, hogy jelentősen nőtt a ponthatár a tavalyi évekhez képest. A tanulmányaikat idén szeptemberben megkezdő elsőévesek száma (4776) az előző évhez képest 1 százalékkal nőtt, az alapképzési és osztatlan szakokon a növekedés több, mint 4 százalék. Az ELTE idén rekordszámú, 11355 hallgatót vett fel képzéseire, a Corvinus Egyetemre viszont tíz százalékkal kevesebb diák nyert felvételt idén, mint tavaly, de magasabb átlagpontszámmal.

Az összes egyetem összes induló képzésének ponthatárai a felvi.hu oldalon megtekinthetők.

Forrás: eduline.hu

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

likeold
a fb oldalunkat