Több helyen is megrongálták a töltést

Győr+ Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
2023.02.13. 17:29

Február első hetében az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén két helyszínen is megrongálták az elsőrendű árvízvédelmi töltést. Győrben a mentett oldali rézsű sérült, Ásványráró térségében pedig a vízoldali védősávot károsította meg ismeretlen tettes.

Győrben, a Hattyú utca vonalában a töltés rézsűjébe ismeretlen személy lépcsőt alakított ki. A hír lakossági bejelentés útján érkezett, így az igazgatóság február 6-án területellenőrzést tartott a Mosoni-Duna bal parti elsőrendű árvízvédelmi védvonalán. Az elsőrendű árvízvédelmi védvonal funkciója a Mosoni-Dunán kialakuló árvizek elleni védelem, Győr-révfalui városrész védelme is.

A töltéstest minden nemű rongálása, fedőanyagának eltávolítása veszélyezteti a töltés állapotát.

A rézsű, a töltéskorona és az előtér ennek az árvízvédelmi műszaki létesítménynek a részeként van fenntartva, rajtuk bármilyen beavatkozáshoz az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság előzetes hozzájárulása szükséges.

Az árvízvédelmi művek összefüggő gyeptakarója fontos eleme a védelmi képességnek, annak rongálása készültség nélküli időszakban is szabálysértés, árvíz idején pedig bűncselekménynek minősül. Mindkét esetben rendőrségi eljárás folyik az elkövetők felelősségre vonása érdekében.

Nem megengedhető, hogy bárki öncélúan beavatkozzon a Magyar Állam tulajdonában álló és a térségi lakosságot védő művek állapotába, egyéni igényei szerint roncsolja egyes részeit. Ügyeljünk a töltésekre, értünk vannak, minket védenek! – írja hivatalos közösségi oldalán az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.