Hirdetés
Kiállítás a városházán

Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2021.10.25. 16:13

A „Tisztelet a tiszteletbeli konzuloknak” című vándortárlat hétfőn érkezett a győri városházára. A kiállítás egy utazás a történelemben, amely bemutatja a civil diplomácia évezredes hagyományait.

Hirdetés

Jelenleg 264 tiszteletbeli konzul képviseli hazánkat a világ 110 országában. Magyarországon pedig 45 ország 65 tiszteletbeli konzulja dolgozik azért, hogy biztosítsa az államok közötti gazdasági, politikai és kulturális sokszínűséget.

A hétfői megnyitón dr. Dézsi Csaba András polgármester kiemelte, a tiszteletbeli konzulokra akkor számíthatunk leginkább, amikor külföldön olyan helyzetbe kerülünk, hogy segítségre van szükségünk, és ők segítenek. „Teszik ezt karitász alapon, amely rendkívül fontos. A tiszteletbeli konzulok másik jelentős feladata, mivel itt vannak, ismerik a helyi lehetőségeket, olyan közösséget alakítanak, ki, amelyen keresztül valós képet tudnak bemutatni hazánkról, a Magyarországról szóló negatív híreket pedig megpróbálják korrigálni , kiküszöbölni.

Hirdetés

Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi rektor-helyettese többek között arról beszélt, hogy az egyetem, a nemzetközi szervezeteken keresztül támogatja a külügyminisztériumot. „A tiszteltbeli konzuli szolgálat önkéntességi alapon működik, mert segíteni az tud, aki abban a társadalmi helyzetben van, abban a gazdasági státuszban van, hogy embertársai felé ki tudja nyújtani a kezét. ” – hangsúlyozta az előadó.

Teljességében Győrben látható először a tárlat, hiszen itt állították ki elsőként, a trópusi és a hétköznapi konzuli díszegyenruhákat –  erről dr. Pintér István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tiszteletbeli konzuli ügyekért felelős miniszteri biztosa beszélt. A tárlat bemutatja a leghíresebb római konzult, Cicerót, és arról is tájékozódhatunk, hogy egy 1950-es rendelet eltörölte a konzuli rendszert, legközelebb a rendszerváltást követően épülhetett ki újra a tiszteletbeli konzuli szolgálat intézménye. “A „civil diplomaták” az állandóságot is képviselik, hiszen sokszor évtizedeik ugyanazon a helyen vannak, segítik a népek közötti barátságot, ellátják valós információkkal a sajtót “– fogalmazott a miniszteri biztos.    

A kiállítás a városháza aulájában november 8-ig látogatható.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid

likeold
a fb oldalunkat