Hirdetés
Türelemre tanít a koronavírus

Az időjárás kezében vannak a vendéglátósok

Fotó: Marcali Gábor
Garamvölgyi Imre
2020.05.09. 17:00

Az elmúlt hétvégén dr. Dézsi Csaba András polgármester rendeletére kinyithattak a terasszal rendelkező vendéglátóhelyek és azok is, akik ugyan nem rendelkeznek terasszal, de a kihelyezett asztalaik, székeik nem zavarják a gyalogos és kerékpáros forgalmat. A vendéglátósok nagy része élt is a felkínált lehetőséggel. A hét elején teraszmustrára indultunk Győrben.

Hirdetés

Lassan indul újra a szezon a vendéglátó-helyiségekben. A polgármesteri rendeletre a terasztulajdonosok gyorsan reagáltak, a legtöbb cukrászda, fagyizó, streetfood étterem és pub villámgyorsan üzemkész állapotba helyezte a teraszait. Ám a legnagyobb szabadtéri hellyel rendelkező egységek egyelőre még csak a felkészülés idejét élik. Ilyen például a Széchenyi tér legkedveltebb helye, a Pálffy-terasz is. Itt még kedden csupán a hatalmas napernyők voltak a placcon, szerdára kikerültek az asztalok is, ám vendégeket bizonyára a hét végéig még nem fogadnak. A Győr talán legnagyobb szabadtéri teraszával rendelkező Bahnof sem nyitott még ki. Egyelőre a bútorokat rendezik a „Lapos” munkatársai az Aranyparton. Ők is a hétvégi rohamra számítanak.

A legtöbb tulajdonos villámgyorsan üzemkész állapotba helyezte a teraszait

Más a helyzet a Baross út üzleteiben. A megnyitott teraszokon fel-fel lehet fedezni néhány beszélgető, kávézó, fagyizó vendéget, ám egyelőre úgy tűnik, a vendéglátósok az időjárás kezében vannak. A hét elejei hidegfront nem tett jót az üzletmenetnek, sokan meggondolták a teraszos fagyoskodást a 11 fokos hőmérsékletben és az erős szélben.

Hirdetés

A Kisfaludy utcai Szomszéd Koktélbár és Kávézó „testvérüzletében”, a Higgins kávézóban más a helyzet. A két hely törzsgárdája már szombat este megtöltötte a rendelkezésre álló szabadtéri helyeket, és napközben is be-betér néhány vendég egy kávéra vagy cappuccinóra. A Szomszéd csapata nem kis befektetéssel kezdte 2020-at, hisz több mint kétmillió forintos ráfordítással megújították a földszinti pultjukat és a vendégfogadó teret, ám bemutatni már nem tudták a nagyközönségnek, hiszen a járványveszély miatt bezárni kényszerültek.

Józsi Erik a kávéfőző gép mögé állt azonnal

„Nagy örömmel fogadtuk a csütörtöki polgármesteri rendeletet, abszolút előremutató volt dr. Dézsi Csaba András hozzáállása. Igaz, hogy csak két plusz napról volt szó, ám ez nekünk nagyon sokat jelentett. Ránk jellemző módon villámgyorsan összepakoltunk, szombaton pedig egy kicsit korábban nyitottunk, mint szoktunk. Egy nagyon jól sikerült szombat estét zárhattunk, vasárnaptól pedig ráálltunk az eredeti nyitva tartásra” – mondta Józsi Erik tulajdonos.

A Szomszédban kialakították az asztaltársaságok között a másfél méteres távolságot, a pub munkatársai maszkban készítik és szolgálják fel az italokat, mindezek mellett a vendégektől is megkövetelik a maszkok használatát, ha a belső helyiségekbe szeretnének menni. Az eddigi tapasztalataik szerint a vendégek az ültetési szabályokat betartják, ám a maszk viselése nem a legnépszerűbb a Szomszéd vendégeinek körében.

A Szomszéd csapata ügyel a vendégek biztonságára

A Bécsi Kávéház is nagy reményekkel indult 2020-nak, hiszen a ménfőcsanaki Kis Bécsi Kávézó teraszát egész télen át modernizálták. Kora tavaszra el is készült a behúzható üvegfalakkal épített kiülő, amit a vírusveszély miatt az elmúlt hétvégéig meg sem tudtak nyitni. Bint Dóra üzletvezető is üdvözli a polgármesteri rendeletet, ki is nyitották mindkét üzletük teraszait.

„Nagyon türelmesek lettek a vendégek. Régen egymás nyakán álltak, hogy minél hamarabb mondhassák, mit kérnek, most szépen sorban állnak. A belvárosi üzlet sokkal lassabban áll talpra, mint a csanaki fagyizó. Hétfőn például csupán ötöde volt a belvárosban a forgalmunk, mint egy vírus előtti hétfői napon. Csanakon más a helyzet. Itt mintha nem is lenne koronavírus, csupán harmadával esett vissza a forgalom, a hétvége például abszolút jó volt.”

Bint Dóra szerint türelmesebbek az emberek

A Bécsi két üzletében is meghoztak minden olyan intézkedést, ami biztonságossá teszi a vendégek fogyasztását. „A szabadtéri ülőhelyeink felét elvettük, hogy biztosítani tudjuk az előírt védőtávolságot, illetve minden vendég után fertőtlenítőszeres lemosást alkalmazunk az asztaloknál és a székkarfákon, tehát igyekszünk maximális biztonságot nyújtani a vendégeinknek. Mindezek mellett kézfertőtlenítőket is elhelyeztünk az üzleteinkben, ezt a vendégek is használhatják” – tette hozzá Bint Dóra.

Dóra egyébként arra számít, hogy a normális üzletmenet június közepére állhat helyre. Ehhez persze az is kell, hogy a vendégek elhiggyék, biztonságban fogyaszthatják el a süteményüket vagy a kávéjukat az üzletekben.

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #vendéglátás |
likeold
a fb oldalunkat