Telt házas előadást tartott Ménfőcsanakon dr. Gyulai Iván ökológus

Szerző és Fotó: Kóka Enikő
2023.02.15. 17:03

Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke és igazgatója, közel 400 kilométert utazva tartott előadást Ménfőcsanakon, „Kertészkedés a természettel" címmel.

Dr. Gyulai Iván előadása a ménfőcsanaki Bezerédj-kastély pincéjében kapott helyet, amelyre nagyon sokan voltak kíváncsiak. Több környező városból is érkeztek kíváncsi fülek, és sokaknak már szék sem jutott, így állva hallgatták végig a kertészkedésről szóló, meglehetősen hosszú előadást.

Arra törekszünk, hogy minél szélesebb korosztályt meg tudjunk szólítani és innen jött az ötlet, hogy dr. Gyulai Iván ökológust meghívjuk, hiszen ő ritkábban jár a Dunántúli részen és nagyon népszerű az amit csinál. Óriási értékeket tud közvetíteni, valamint egy olyan fajta kertművelést képvisel, ami nem annyira elterjedt mégmondta dr. Laczkovits-Takács Tímea, Győr-Ménfőcsanak önkormányzati képviselője.

dr. Laczkovits-Takács Tímea és dr. Gyulai Iván

Dr. Gyulai Iván a vegyszermentes, természetes kertészkedést képviseli, melynek lényege, hogy ásás, kapálás, öntözés, műtrágyázás és növényvédő szerek nélkül is lehet kertészkedni, csak és kizárólag a természet erejére támaszkodva.

23 éve folytatok egy eljárást, aminek az a neve, hogy komposzthagyó mélymulcs. Azt figyeltem meg, hogy ősszel a természet betakarja az erdőt meg a rétet a lehulló levelekkel és ehhez hasonlókkal, az ember pedig ennek pont az ellenkezőjét csinálja. Neki esik vassal a földnek, felássa, felszántja és sajnos ezzel a műveletével tönkreteszi a talajban lévő élőlényeket, még ha nem is akarattal. Ezek az élőlények ingyen szolgálatot nyújtanak és ezt az ingyen szolgálatot cseréljük le drága energiára, műtrágyára és hasonlókra” – fejtette ki dr. Gyulai Iván.

dr. Gyulai Iván

Az ökológus, biológiai-kémia szakos tanár elmondta, hogy a 23 év alatt, amióta a természetre bízza a föld betakarását, azóta körülbelül 30 centiméternyi televény talaj keletkezett, amiben öröm kertészkedni. Ebben a talajban a tavalyi aszályos évben is kibírták a növények, anélkül, hogy locsolókannával támogatni kellett volna őket.

Hihetetlen világ van a föld alatt, és ezeket a csodás mechanizmusokat próbálom feltárni. Nem megdöbbenteni szeretném az embereket, hanem rávezetni arra, hogy teljesen fölösleges a természet ellen harcolni és sokkal inkább érdemes békét kötni” – tette hozzá dr. Gyulai Iván.

Kiemelte, hogy az ő megfigyelései és elméletei főleg kiskertekre terjednek ki.

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos