Hirdetés
Zöld séta

Séta az egészséges tüdőért!

Fotó: O. Jakócs Péter
Győr+
2019.11.12. 19:53

Kedd délután a Megyeháza térről indult a „zöld” séta, amellyel a tüdőbetegség elleni védekezés fontosságára hívták fel a figyelmet. Negyedik éve az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület szervezésében tartott felhíváson kitűzővel és piros almával jelképezve tesznek hitet a sétán megjelentek önmaguk és családjuk egészségének megóvása érdekében.

Hirdetés

November 12. a tüdőgyulladás elleni küzdelem világnapja, amelyet a WHO 2008-ban hirdetett meg. Célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a higiénés körülmények javítására, a betegség megelőzése érdekében.  A tüdőgyulladás világnapján a világszervezet a tünetek felismerésére és az idejében megkezdett kezelés fontosságára is figyelmeztet.

Fotó: O. Jakócs Péter

Rákosi Zsolt, az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület elnöke visszaidézte, hogy a Nyugdíjasok Országos Szövetsége első ízben 2015. októberben hirdette meg a „Séta az egészséges tüdőért” mozgalmat, amelyhez az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület a Győr városban működő klubjaival csatlakozott.

Hirdetés

Idén is egy újabb sétával hívták fel a városlakók figyelmét a tüdőbetegség elleni védekezés fontosságára, hangsúlyozva, hogy a friss levegőn mozgással magunk is sokat tehetünk a tüdőnk egészségének megóvásának érdekében.

Fotó: O. Jakócs Péter

A világnapon a legveszélyeztetettebb korosztályt hívták a sétára, amely a Megyeháza térről indult, de előtte a Generációk Házában dr. Czompó Márta főorvos, a kezdeményezés szakmai védnöke rövid előadásában a felső és alsó légúti betegségekről, az influenzáról és a tüdőgyulladásról, valamint a védőoltásokról tartott rövid ismertetőt. A főorvos már második alkalommal állt a kezdeményezés élére, és hívta fel a figyelmet arra, hogy felnőttkorban, és főleg az idősek körében a leggyakoribb halálokok között szerepel a tüdőgyulladás, és a megelőzésben fontos szerepet játszik a személyi higiéné, a védőoltás és az egészséges életmód. A téli időszakban veszélyt jelentenek a légúti betegségek szövődményei, ezért is kell minden lehetséges fórumon tájékoztatni az időseket is a megelőzés lehetőségeiről. „Ha vigyáznak magukra az emberek, az mindannyiunk érdeke, hiszen kevesebb a beteg és kevesebb a betegség is” – összegezte dr. Czompó Márta főorvos. 

Fotó: O. Jakócs Péter

Az előző években az idő is kegyes volt a sétán részt vevőkhöz, idén azonban a zuhogó eső miatt rövidített útvonalon, a Generációk Házától a Baross út végéig gyalogoltak a nyugdíjas klubok tagjai, akik kitűzőt és almát is kaptak, jelképezve a gyümölcsfogyasztás fontosságát az egészség megőrzésében.

A betegség évente körülbelül 450 millió embert érint – ami a világ 7%-át jelenti – és körülbelül 4 millió halálos áldozata van. A világnap alkalmából Győrben, az Arrabona Városi Nyugdíjas Egyesület közös sétára várta mindazokat akik velük együtt szeretnék felhívni a figyelmet a higiéniás körülmények javítására a betegség megelőzése érdekében. A mozgalomhoz országszerte sokan csatlakoztak és sétáltak együtt az egészséges tüdőért.

Szöveg: Szabó Csilla

Szerkesztő: Borbély MArtina

Kapcsolódó témák: #egészség | #Győr+ TV |
likeold
a fb oldalunkat