Hirdetés
Győr+ TV

Te rongyos élet, Pityi bácsi emlékére

Győr+
2020.06.19. 17:58

A tragikus körülmények között elhunyt Szilágyi Istvánra, vagy ahogy sokan hívták Pityi bácsira emlékezik a Győr+TV egy-egy olyan filmmel, amelyben szerepet kapott a karakterkirálynak is nevezett színművész. Június 19-én és 20-án a Te rongyos élet című filmet tekinthetik meg csatornánkon.

Hirdetés

A Te rongyos élet… egy 1983-ban készült színes, magyar filmszatíra, amit Bacsó Péter rendezett. A film vidéki jeleneteinek nagy részét a pest megyei Nagybörzsönyben forgatták.

2012-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia tagjai által kiválasztott legjobb 53 magyar alkotás közé.

Hirdetés

A film címe eredetileg egy dal Kálmán Imre: Csárdáskirálynőjéből.

A történet 1951-be kalauzolja vissza a nézőket. Sziráky Lucyt, az ünnepelt primadonnát, mint osztályidegent kitelepítik, mivel egykori férje arisztokrata származású volt. Lucy vidéken megtapasztalja a paraszti életet, és ő ugyan próbálja magát megszerettetni a kitelepített arisztokratákkal, ők mégis betolakodónak tekintik őt.

Ám Lucy vérbeli színésznő és igazi nő. Hamarosan megtalálja a megfelelő hangot a kitelepítettekhez, az őt csodáló férfiakhoz: a falusi párttitkárhoz, a járási rendőrkapitányhoz.

Bacsó Péter a filmötletet egyébként gróf Almásy Miklósné Déry Sári színésznő kitelepítése kapcsán írta, bár nem az életét dolgozta fel teljes mértékben.

„A főszereplőnek volt egyébként valóságos modellje. Déry Sárira gondolok, az akkori idők legszexisebb énekes színésznőjére, aki két évig vetkőzött óriási sikerrel az Új Isten Thébában című darabban. A férje gróf volt, őt kitelepítették. A Te rongyos élet nem akart modellem története lenni. A valóságos mag az ötletet adta, hogy ezzel az ellentmondásos világgal foglalkozzam.” – olvasható a Wikipédián.

A főszerepet Udvaros Dorottya kapta, s ez a karakter adott lehetőséget arra, hogy édesanyja, Dévay Camilla színésznő hasonló tragikus sorsát eljátszhassa.

A filmben természetesen feltűnik az egykori győri színművész, a karakterkirály Szilágyi István is.

A Győr+ TV előtte tisztelegve június 19-én és 20-án is 20.30-kor tűzi műsorára Bacsó Péter legendás filmjét. Tartsanak velünk, utazzunk vissza együtt a múltba, s kacagjunk, vagy éppen könnyezünk együtt, Pityi bácsira is emlékezve.

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #megemlékezés |
likeold
a fb oldalunkat