Tavaszi gardróbcsere az Ökosikken

Szerző és fotó: Németh Boglárka
2023.03.05. 16:21

A győriek minden évszakban igyekeznek környezetbarát módon kapcsolódni a divatiparhoz. A Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület ezért a belvárosi kávézókkal összefogva minden évszakban igyekszik megszervezni az Ökosikk nevű eseményt. A rendezvény célja, hogy a résztvevők úgy frissíthessék fel gardróbjukat, hogy közben jól is érezzék magukat, ráadásul a "zöld vásárral" még a környezetükért is tesznek.

Vasárnap délután kettő és öt óra között várták a Vital Café and Bisztróban, a Fűszeresben, a Kávébajuszban és a Lima Pub and Hostelben a divatrajongókat. Mindenki maximum tíz ruhadarabot és kiegészítőt hozhatott, amiért cserébe söröskupakokat kapott. Fontos szempont volt, hogy tavaszi-nyári ruhákkal kellett érkezni, amik még nagyon jó állapotban vannak. A kupakokért pedig válogatni is lehetett, így mindenki annyi holmit vihetett haza, amennyit hozott. A Kávébajuszban hosszú sorok álltak, a ruhák többségét vállfára sem tudták már rakni, mert ahogy kikerültek a táskákból, már le is csaptak rájuk. 

Három éve hívtuk életre a rendezvényt. Az a célunk, hogy egy kicsit rávilágítsunk arra, hogy a ruhaipar mennyire szennyező, hogy mekkora az ökológiai lábnyoma annak, ha új ruhákat veszünk. Ezek egyrészt a világ másik felén készülnek, másrészt rengeteg vegyszert használnak hozzá, illetve termőföldeken termelik hozzá gyapotot, mint alapanyagot. A divatipar telített. Ha most leállnának és nem gyártanának újakat, akkor még legalább egy évig tudnánk új ruhákat vásárolni.” – mutatott rá Koncz Nóra, a Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület elnöke, aki hozzátette: nagy az érdeklődés az Ökosikkre, hiszen a résztvevők itt egyrészt frissíthetik a ruhatárukat, másrészt olyan kincsekre is lelhetnek, amelyekre a “fast fashion” boltokban nem. 

Kulcsár Nárcisz rendszeres résztvevője az eseménynek, azt mondja mindig talál különlegességeket, ezért egy nagy hátizsákkal érkezett, hogy legyen mit megtölteni. „Szerintem nagyon klassz ez az egész, minden helyszínt körbejárok. Ilyenkor úgy érzem, vissza is adok valamit a környezeti körforgásnak, másrészt annyira jó ruhák vannak, mindig találok extrákat.”– áradozott a fiatal hölgy. 

Annak sem kellett aggódnia, aki nem tudott ruhát hozni az eseményre, ők a résztvevő kávézókban fogyasztásért cserébe kaphattak kupakokat. A megmaradt ruhák pedig nem vesznek kárba, rászoruló családokhoz juttatják el az egyesület képviselői. 

Korábbi cikkünk: