Művészek békebeli karácsonyi receptjei

Tetiana Baranovska: Subába bújt hering saláta

Fotó: Tetiana Baranovska
Győr+
2020.12.10. 19:21

Ukrajnában és Oroszországban is előszeretettel fogyasztják ezt a tradicionális hideg előételt az ünnepi asztalnál. Nem csak azért, mert meggyőzőek az ízei, hanem mert egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel, csak az előkészülete igényel kicsivel több időt.

Az ortodox karácsony napja január 7., de nálunk a karácsonyfa díszítése, az ajándékozás a szilveszterhez, az újévhez kapcsolódik. Emlékszem kisgyermekként mindig is nagyon izgatottan vártam az ünnepi előkészületeket. Egyszer megesett, annyira felkészültem, hogy január 1-je helyett már december 31. reggelére becsempésztem a karácsonyfa alá az ajándékaimat szüleimnek és bátyáimnak. Igazi meglepetés volt számukra, hogy még az óév utolsó reggelén megkapták az újévi ajándékaikat.

Tetiana Baranovska hat éve a Győri Balett társulatánakbalettművésze, magántáncos. Kijevben a Nemzeti Balett Iskolában tanult, majd a Khersoni Állami Tudományegyetemen táncművész szakon szerzett diplomát. Fellépett az Ukrán Nemzeti Operaházban szólistaként, dolgozott a Japán Balettal Kiev Modern Balettel, a horvátországi HNK Split Balettel, és a Kiev City Balettel is. 2017-ben megkapta a Kardirex-díjat, 2018-ban pedig az Audi Minőségi Táncművészetért Díjat.

Tetiana Baranovska (Fotó: Győri Balett)

Már akkoriban is nagyon szerettem ahogy karácsonyi díszbe öltöztettük az otthonunkat, az ajándékokat izgatottan bontogattam, de a legjobban mégis az anyukám által készített ünnepi vacsorát vártam, az tette igazán különlegessé számomra a családi ünneplés pillanatait.
Ilyenkor anyukámat picit sem hagytuk magára, bátyáimmal segítettünk neki, hogy mihamarabb elkészülhessenek a finom ételek. Nem tagadom, már ott szívemhez nőtt ez a halas saláta, emlékszem nagyon szerettem részese lenni a folyamatnak. Akkor még nem gondoltam, hogy egyszer majd önállóan készítem el anyukám receptjét.

Hozzávalók (egy jénai tálhoz – kb. 4-6 adagra)

1 csomag hering (olajban) kb. 300 g
3 db burgonya (Nem szétfővő, hanem salátának való, vagy főzni való) kb. 250G
2 db Répa (kb. 200 g)
3 db kisebb cékla – (kb. 300g)
1 db kisebb vöröshagyma

4 db főtt tojás
Majonéz (kb. 8 evőkanálnyi)
Só (ízlés szerint)

Elkészítése:

Mielőtt elkezdjük a rakott saláta rétegezését, előkészítjük a zöldségeket. A céklát, a répát és burgonyát megfőzzük. (Ha szeretnénk időt nyerni, dolgozhatunk előfőzött céklával is, az eredményen nem változtat.) A hagymát és a heringet kis kockákra szeleteljük. A megfőtt zöldségeket és a főtt tojást pedig lereszelve készítjük elő a rétegezéshez, de 1 db tojássárgáját tegyünk félre a díszítéshez.

Ezután kezdődhet a rétegezés. Használjunk jénai tálat, vagy hasonló üvegedényt, amiben szépen látszanak majd az elkülönülő, színes összetevők. Elsőként a kockára vágott hagymát tesszük a tál aljára.
Utána a felkockázott hering következik. Ezután a reszelt, főtt burgonya lesz a következő réteg. (Ízlés szerint itt már sózhatunk, de csak nagyon finoman, mert a hal általában már alapvetően sós. Ezért én általában egyáltalán nem használok plusz sót ehhez az ételhez.) A követező réteg a reszelt répa, ezután a lereszelt, főtt tojás következik és végül a szintén reszelt cékla zárja a rétegek sorát. Fontos, hogy a burgonya réteg tetejére kb. 2 kanál majonézt egyenletesen kenjünk el és ezt az összes további réteg után ismételjük. A záró réteg, vagyis a cékla tetejét is hasonlóan bekenjük majonézzel, amire utolsó simításként a félretett 1 db tojássárgáját ráreszeljük dekorálás céljából.

Ezzel el is készült a subába bújt hering salátánk.

Ezután már csak egy kis türelemre lesz szükségünk; letakarva helyezzük a hűtőbe és várjunk pár órát, hogy az ízek összeérjenek. Ha tehetjük, akár egy éjszakát is pihentethetjük.

Ez a rakott saláta alapvetően előételként szolgál és így remek étvágygerjesztő a további fogásokhoz az ünnepi asztalon. Ám önmagában is megállja a helyét, főként azért, mert a subába bújt heringből, kevéssel ritkán éri be bárki. A mi asztalunkon is hasonlóan foglal helyet, fő fogásként is szívesen fogyasztjuk. Férjem, Patrik, aki szintén táncművész a társulatnál, számára igazi ínyencség volt, amikor először megkóstolta, így most már nem csak az én kedvencem, hanem ő is örömmel fogyasztja. Bevallom, azóta nem csak ünnepi alkalmakkor kerül az asztalunkra a subába bújt hering saláta.

Remélem örömüket lelik a receptemben és bátran bővítik majd a karácsonyi menüsort ezzel a fogással!

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Győr | #karácsony |