Tarka pónik és jótékonyság a Tulipán utcában

Szerző és fotó: Havassy Anna Katalin
2024.06.24. 20:04

Különleges és megható élményben lehetett része azoknak, akik a hétvégén ellátogatott a győri Tulipán utca végén található kis rétre. Itt várta ugyanis az érdeklődőket és barátokat Szakáts Ferenc, a tarka pónik büszke tulajdonosa. Ferit sokan ismerik és szeretik Győrben, állatszeretete, hozzáértése legendás. Ezen a kis találkozón pedig ismét megmutatta azt is: aranyból van a szíve.

Szakáts Ferenc igazi lovas családba született, nagyapja és édesapja is sokat és szeretettel foglalkozott a lovakkal, így Feri már kisfiú korában is magába szívta a velük való törődés szépségét és megtapasztalta azokat az élményeket, örömteli pillanatokat, amelyeket ezek az állatok nyújtanak a gazdájuknak. Nem csoda tehát, ha Feri úgy döntött, hogy a Veres-iskolába jelentkezik, ahol lovászként végzett.

Nagyon sokan ismerik egyébként Győrben a kedves, mindig mosolygó férfit, hiszen a Xantus-állatkert munkatársa volt évekig, ahová szintén az állatok miatt érzett rajongása miatt jelentkezett. Több mint egy évtizedig dolgozott többek között egzotikus állatokkal is, illetve a napjainkban is nagyon népszerű Zoo-Show vezető alakja is volt sokáig. Aki látta Ferit az állatokkal bánni, az szemtanúja lehetett annak az összhangnak, amely vélhetően csak keveseknek adatik meg. Ferire olyan odaadással figyeltek a különféle állatok, hogy az irigylésre méltó. Sikersztori volt ez javából!  Ám eljött a váltás ideje is, az új munka és az új benyomások pedig felébresztették a vágyat a fiatalemberben, hogy saját pónilovai legyenek. Vagyis újra… Hiszen születésekor édesapja vett neki egy sárga pónit, ami harmincöt éven keresztül hű társa volt, s akit Feri soha nem fog elfelejteni…

A gondolatot pedig tettek követték, s megérkeztek a Tulipán utcába a tarka pónik! Ennek már jó pár éve. Most négyen vannak, két kanca és két csődör: Zahira, Romina, Marakesh és Rómeó. A cél természetesen az, hogy gyarapodjon a ménes, s erre szerencsére minden esély meg is van. A pónik mellett nemrég érkezett még két trikolor kameruni törpe juh is, Lauretta és párja Laurent is. Feri pedig reméli, hogy a juhoknál is lesz szaporulat.

A tarka csapatot a közösségi média segítségével többen is figyelemmel kísérik és érdeklődve figyelik, hogy alakul a fejlődésük, a tanításuk és a szaporulat is. Feri sok bíztatást és persze kérdést is kap, így úgy gondolta, ideje lenne találkozniuk azokkal, akik szeretnék a pónikat közelebbről is megismerni, s persze beszélgetni egy jót. A Tulipán utcai réten várta tehát az érdeklődőket, akiknek örömmel mesélt az állatairól:

„Marakesh és Zahira welsh pónik. Négyféle változatot különböztetünk meg, az A, B, C és D változatot, amely a magasságukat jelzi. Ők mindketten A-sok. Rómeó és Romina Shetland pónik, ők sokkal kisebbek. Régen a shetland pónikat bányalóként is alkalmazták, hiszen kis méretükből adódóan elfértek az alagutakban is. Náluk megengedett mindenféle színváltozat: pej, fekete, tarka, szürke, tehát tényleg mindenféle előfordulhat. A welsh póniknál – s most jön a csattanó – nem megengedett a tarka szín! Erre szoktam mondani, hogy tisztelet a kivételnek: Győr-Moson-Sopron vármegyében csak nekem vannak ilyen sárga-tarka welsh pónijaim, akikre nagyon büszke is vagyok!” – hangsúlyozta Feri, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki eljött a találkozóra, s rátért az esemény jótékony részére, ami megmutatta: aranyból van a srác szíve, akkor is, ha nem lovakról van szó.

Történt ugyanis, hogy egy ballagó győri fiú, Kálló Bálint valahogy elejtette a ballagási képeslapját, s benne az ajándékba kapott 5000 forintot. A család próbálta a Facebook-közösségének segítségét kérni a megtalálásban, ezt olvasta Feri is…

„Megláttam a posztot és nagyon megsajnálta őket! Láttam ugyan, hogy sokan segítenének, de gondoltam, hogy elhívom őket erre a találkozóra és egyben oda is adom nekik az elvesztett összeget. Egyszerűen nem akartam, hogy rossz emlék legyen egy ilyen szép alkalom, mint a ballagás!  Egy ismerőm pedig jelezte, hogy ő megtoldaná az összeget. Nagyon örülök, hogy eljöttek hozzám és a tarka csapatomhoz, remélem, még majd meglátogatnak!”mondta el a Győr+ Médiának Feri, aki egyébként az elveszett képeslap helyett egy bögrét is adott a Bálintnak, amelyen Marakesh fotója látható.

„Az ajándékozás után még visszamentünk az iskolába, hogy lefotózzanak bennünket. Valószínűleg akkor esett ki a boríték, s benne az ajándékba kapott pénz. Öt perc nem telt el mire visszamentünk, de már nem találtuk sehol, valaki biztos felvette…” – elvenítette fel a történteket Kálló Bálint és édesanyja, utóbbi pedig azt is elmesélte, hogy azért írták ki Facebookra, hogy hátha megszólal a lelkiismerete annak, aki zsebre vágta egy kamasz ballagásra kapott pénzét. Sajnos nem így történt, de az emberek jósága azért mégis megmutatkozott.

„Kaptunk kedves felajánlásokat a poszt alatt, de nem fogadtuk el mindet, hiszen nem nyerészkedni akartunk, hamar le is zártam a posztot. Egy úriember küldött a fiamnak pénzt, illetve egy Ausztriában élő hölgy felajánlotta, hogy küld egy képeslapot és benne ajándékot. Sőt, egy rokkantsággal élő úr is rámírt, hogy szeretne segíteni, de jeleztem neki is, hogy már nem fogadhatjuk el, hiszen nem ez volt a célunk. Így is nagyon megható volt ez az egész! Feri a poszt alatt hívott meg minket erre a találkozóra, aminek nagyon örültünk, s köszönjük szépen! Nagyon jól esett tőle és az ismerősétől is a figyelmesség, meg persze a többiektől is! Csoda volt, ahogy emberek reagáltak, s segítettek, hogy tényleg ne legyen rossz emlék a nyolcadikos ballagás Bálintnak és nekünk sem.” – s valóban, az egész család elkísérte a fiút, aki egyelőre még csak ismerkedik a lovakkal, de érdeklődve és örömmel simogatta Zahirát, majd azt is elárulta: még nem tudja mit vesz a ballagási pénzből, de mindenképp valami értelmesre szeretné költeni.

A találkozó tehát jól sikerült, a pónik sok-sok simogatást, répát és almát kaptak a látogatóktól, Szakáts Feri pedig rengeteg mosolyt, kézfogást és elismerést, hiszen látszott az állatokon, hogy jól érzik magukat, ragaszkodnak gazdájukhoz és persze egymáshoz is. Harmónia van a Tulipán utcai tarka csapatban, s reméljük hamarosan bővülésről is beszámolhatunk!   

Galéria: HAK