Tanítsunk Magyarországért!

Kárpát Zsolt Fotó: Ács Tamás
2024.06.04. 17:41

A győri Széchenyi István Egyetemen is eredményesen működik a Tanítsunk Magyarországért program, amelyhez eddig az országban 22 felsőoktatási intézmény csatlakozott. A projektben kistelepüléseken lévő iskolák felső tagozatos diákjait egyetemista mentorok segítik a tanulásban, a továbbtanulásban, vagy éppen abban, hogy megfelelő szakmát válasszanak.

Az élménynap a Széchenyi István Egyetem egyik előadótermében kezdődött. A Tanítsunk Magyarországért programhoz 2022-ben csatlakozott a győri egyetem. 

„Van egy olyan felkészítő kurzus itt az egyetemen, amelyre szabadon választható formában becsatlakozhatnak hallgatóink és a felkészítő kurzus után dönthetnek arról, hogy folytatják-e a mentorálást. Tulajdonképpen itt együtt dolgozunk az iskolákkal, tehát egy nagy, szoros együttműködésről van szó. Nem csak a gyerekek számára segítség ez a program, hanem a hallgatóink ismerete és szociális érzékenysége is bővül” – beszélt a programról Kövecsesné Dr. Gősi Viktória, a SZE Módszertani, Digitális és Tanárképzési Főigazgatóság főigazgatója. 

A győri egyetem a tápszentmiklósi általános iskolával alakított ki partneri kapcsolatot. Két évvel ezelőtt egy 7. évfolyamos osztály diákjaival indult meg a mentori munka.  

„Az iskolai koordinátor tartja a kapcsolatot a mentorokkal és szervezi meg az eseményeket, programokat. Nálunk a szülőktől kezdve a tanulókig mindenki támogatott, segítette a munkámat. A mentorokkal is remekül együtt lehetett működni kölcsönösen segítettük egymást. A programok között voltak önismereti foglalkozások, de az is nagy segítséget jelentett, hogy a távolabbi helyszínekre ingyen utazhattunk” – emelte ki Tóthné Pákozdi Szilvia iskolai koordinátor, aki egyben a diákok osztályfőnöke is volt. A pedagógus szerint a programnak köszönhetően a végzős osztály diákjai közül sokan szeretnének később egyetemre menni. A 29 nyolcadikos tanuló közül négyen gimnáziumot, öten szakiskolát, húszan pedig technikumot választottak.

A projekt hosszú távú célja, hogy 2030-ra minden ma általános iskolás gyermek rendelkezzen szakmával, vagy tanuljon tovább.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt