Tanévnyitó az egyetemen

Galéria: MekliZ Fotó/Fruzsina
J. Kovács Andrea
2022.09.05. 13:42

Mintegy 13000 hallgató kezdte meg ma tanulmányait a Széchenyi István Egyetem kilenc karának valamelyikén. A győri egyetemi csarnokban megtartott központi tanévnyitón az ünnepi beszédek elhangzása után az elsőévesek eskütétele és hallgatóvá fogadása, majd a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjak, valamint a jó tanuló – jó sportoló díjak átadása következett.

Hirdetés

Knáb Erzsébet, a fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében azt mondta: jól döntöttek azok a hallgatók, akik ezt az intézményt választották, hiszen itt a világban tapasztalható nehézségek ellenére a stabil, nyugodt légkör biztosított a tanuláshoz, a tudományos munkához, a kapcsolatépítéshez, a felejthetetlen egyetemi évekhez. A gyönyörű természeti környezetben fekvő campus, a korszerű laboratóriumok, és műhelyek, a sportolási és szórakozási lehetőségek széles tárháza, vagyis minden feltétel adott, hogy az itt töltött idő alatt a fiatalok mind a szakmai, mind pedig a magánéletben megalapozhassák jövőjüket. Azt kérte a hallgatóktól, hogy legyenek aktív tagjai az egyetemi közösségnek, éljenek a felkínált számos lehetőséggel, legyen szó akár tudományos diákköri, szakkollégiumi munkáról, külföldi tanulmányútról.

„Jó helyre kerültek, egy olyan egyetem falai közé, mely mindig nyitott volt és gyorsan reagált a kihívásokra, sőt gondolkodásban még előbbre is ment. Ez pedig azért fontos, mert hazánk gazdasága csak úgy képes tovább növekedni, ha a termelési és a szolgáltatási folyamatokba beépülnek a negyedik ipari forradalom technológiái. Óriási kihívásnak kell tehát megfelelni, amikor szakmák tűnnek el, és újak születnek, vagyis a jövő munkaerőpiacának kell szakembereket képezni” – hangsúlyozta megnyitójában Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára.

A rendezvény az elsőévesek eskütételével folytatódott, mely után dr. Baranyi Péter rektor kézfogással hallgatóvá fogadta őket.

Átadták az új tanévre szóló nemzeti felsőoktatási ösztöndíjakat, melyet negyvenkilencen érdemeltek ki az intézmény hallgatói közül. A Széchenyi Egyetem jó tanuló – jó sportoló ösztöndíjában pedig Sebestyén Dalma, Bokor Ádám és Pozsgai Dóra részesült.

Galéria: MekliZ Fotó/Fruzsina

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka

Hirdetés