Hirdetés
Hivatalos tájékoztató a boltoknak, éttermeknek

Tájékoztatás kereskedőknek, vendéglátóknak

Győr+
2020.03.25. 14:10

A kereskedelmi- és vendéglátóipari egységek üzemeltetői számára adott ki a tájékoztatást a járványügyi helyzet idejére szóló legfontosabb hatósági rendelkezésekről szerdán a győri polgármesteri hivatal.

Hirdetés

A Magyarország Kormánya által elrendelt veszélyhelyzetre és a 46/2020. (III. 16.) Korm. rendeletre valamint a járványügyi helyzet aktuális változásaira tekintettel az alábbiakról tájékoztatjuk a

Tisztelt kereskedőket, vendéglátóhelyek üzemeltetőit:

Hirdetés
 1. Vendéglátó üzletben 15:00 óra után 06:00 óráig az ott foglalkoztatott munkavállalók kivételével tilos tartózkodni. Ez alól kivételt jelent az élelmiszer elvitelre történő megrendelése és átvétele, valamint a vételár megfizetése céljából és időtartamára korlátozódó vendégforgalom.
 2. Fenti rendelkezés alapján vendéglátó egységben, helyben fogyasztás kizárólag 06:00 óra és 15:00 óra között történhet! A kizárólag kiszállításra történő ételkészítés és az átadóablakos vendéglátó egységek működését jelen rendelkezés nem érinti, így ezek az egységek eredeti, bejelentett nyitvatartásuk szerint tudnak üzemelni. Amennyiben a szolgáltató működését kiszállítással oldja meg, úgy ezt nem kell külön Hatóságunk részére bejelenteni.
 3. A zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerinti rendszeres zenés, táncos rendezvények helyszínén tartózkodni tilos. A rendelkezés érinti a szórakozóhelyek, disco-k működését!
 4. Rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodás tilos. (Nem minősül rendezvénynek a vallási közösség szertartása, a polgári házasságkötés és a temetés.)
 5. A kereskedelmi egységekre, üzletekre vonatkozóan az élelmiszer jellegű terméket vagy termékeket, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet valamint a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyag-töltőállomás és a dohánybolt kivételével az üzlethelyiségben vásárló 15:00 óra után 06:00 óráig nem tartózkodhat.

A fent leírtak alapján az üzemeltetők kötelezettsége:

 • Amennyiben az üzemeltető úgy dönt, hogy ideiglenesen nem nyit ki, korlátozott, egyedi nyitva tartás alapján kíván üzemelni, azt minden esetben az engedélyező hatóságnak be kell jelenteni a nyitvatartas@gyor-ph.hu email címen. Az üzenetben elég a kereskedőt, az üzlet címét és a módosított nyitvatartást – vagy ideiglenes bezárást bejelenteni.
 • A nyilvántartásban szereplő egyéb adat változásának (székhely, cégjegyzék szám, üzlet elnevezése, stb.) bejelentése továbbra is kizárólag elektronikus úton, az epapir.gov.hu webfelületen keresztül történhet!

Felhívjuk tovább a kereskedelmi és vendéglátó egységek üzemeltetőinek figyelmét, hogy:

 • Aki és amennyiben vendéglátó egységben, üzletben, rendszeres zenés, táncos rendezvényen vagy rendezvény helyszínén meg nem engedett időpontban vagy meg nem engedett módon tartózkodik, úgy szabálysértést követ el, amely esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege pedig ötszázezer forint.
  – 46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet 7. §-a alapján
 • Továbbra is tilos Győr Megyei Jogú Város közterületein szeszes italt fogyasztani, amelynek az üzlet bejáratától mért 5 méteres távolságon belüli betartásáért az üzemeltető felelős!

A vendéglátóhelyek esetében – az élelmiszer-biztonsági szabályok maradéktalan betartása mellett – törekedni kell a dolgozók és a fogyasztó vendégek egészségének megőrzésére egyaránt. Fel kell készülnie minden vendéglátóhelynek arra, hogy elegendő számban és mennyiségben rendelkezésre álljon vírusölő hatású kézfertőtlenítőszer, valamint mosogatószer, felület-fertőtlenítőszer és takarítószer.

Javasolt a vendégek szociális helyiségébe szintén fertőtlenítőszeres folyékony szappant biztosítani, vagy a bejárat közelében kézfertőtlenítőszer adagolót kihelyezni.

A kiszolgáló pultokban a készpénzes fizetés során minden esetben kerülni kell a pénz és a csomagolatlan élelmiszerrel történő érintkezést, ez fogóeszköz, papírszalvéta, vagy egyszer használatos kesztyű alkalmazásával oldható meg. A gyorséttermi „drive”-ok esetében is lehetőség szerint legyen különválasztva a fizetés és az étel kiadás.

likeold
a fb oldalunkat