Járványhelyzet

Szülői kételyek az újranyitás kapcsán

Fotó: O. Jakócs Péter
Tóth Vivien
2021.05.09. 07:28

Megnyílik az ország nagy része azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Szülői szempontból ez annyit jelent, hogy kinyílnak a játszóházak, az állatkertek, vadasparkok, a mozik, színházak a gyermekek legnagyobb örömére. Utánajártunk, mit gondolnak erről oltott és oltásra váró győri szülők, látogatni fogják-e gyermekeikkel ezeket a létesítményeket?

A kormányrendelet értelmében Győrben is egyre több szórakoztató, szabadidős létesítmény és kulturális központ nyit meg a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára.

Farkas Klaudia két kisgyerek anyukája, már nagyon várta az újranyitást, főleg az állatkertekét és vadasparkokét. Véleménye szerint a szabadtéri létesítmények sokkal biztonságosabbak, mint a beltéri helyszínek. Az anyuka és férje még az oltásra vár, de a beköszöntött melegben ideálisnak tartja az állatkertet vagy a vadasparkokat a szabadidő eltöltésére. Elmondása szerint ha megkapnák az oltást, újra élveznék a gyerekekkel a programokat, játszóházba eddig is ritkán jártak, így az nem hiányzik nekik. Örül neki, hogy megkezdődött a nyitás, szeretnének nyaralni menni és fürdőkbe járni a családjával, de megérti a kormány biztonsági intézkedéseit. A víruson még nem estek át, ezért míg nem kapják meg az oltást, kerülik a zsúfolt, közösségi területeket.

Sáfrán Dávid kétgyerekes apuka, ő már megkapta az oltást és szintén örül az újranyitásnak. ,,Tervezem, hogy megyünk a gyerekekkel azokra a helyszínekre, amik eddig zárva voltak. Már nagyon vártuk ezt, hiszen eddig egy bezárt világban éltünk. Szerencsére most már kiszabadulunk a fogságból, és visszatérhetünk a régi életünkbe” – véleményezi Dávid, aki bízik az oltás védelmében és hatékonyságában.

Kis Szilvia két kis tizenéves anyukája, ő és férje szintén oltásra vár. Fontosnak tartják, hogy megszerezzék a megfelelő védettséget. „Amíg várunk, természetesen elkerüljük a forgalmas helyeket, zárt térbe, például boltba vásárolni is csak én járok” – mondta az anya. Hozzátette: „nem tragédiaként éljük meg a helyzetet, próbálunk olyan lehetőségeket választani, ami a gyerekeket is feldobja: sokat járjuk a Győr környéki erdőket, folyópartokat, ahol kicsi a forgalom. Nyáron persze mi is szeretnénk strandra menni, de csak szabadtérire.” A család úgy gondolja, ha be is lesznek oltva, azért nem árt az óvatosság.

Kapcsolódó témák: #koronavírus | #Magyarország | #oltás |