Születésnapját ünnepelte a Mobility Élményközpont

Szerző és fotó Németh Boglárka
2022.10.26. 14:53

Négyéves Győr Interaktív és Élményközpontjának és a Széchenyi István Egyetemnek a közös programja, a Mobility. A tízéves Mobilisban 2018 októberében nyílt meg az ország első olyan digitális élményközpontja, amelynek kiemelt célja az ifjúság digitális szemléletének alakítása, az informatika élményalapú oktatása, valamint az, hogy a diákokat motiválják az IT-szektorban való elhelyezkedésre.

A négyéves szülinap kapcsán ünnepséget is rendeztek, amelyen dr. Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium miniszterhelyettese kiemelte: a kormány sokat tesz azért, hogy a jövő nemzedéke megfelelő impulzusokat és oktatást kapjon ahhoz, hogy az informatikai pálya, vonzó legyen számukra, az győrihez hasonló élményközpontok pedig segítik ezt. 

,,Számunkra az informatika egy ismeretlenebb, újszerű világ, azonban a kicsik ebbe születnek, ebbe nőnek bele. Ahhoz, hogy megismertessük és megszerettessük velük ezt a pályát, ilyen élményközpontokra van szükség. 2018 óta, közel 26 ezer látogató volt már itt, ahol olyan korszerű és új technológiákkal tudnak megismerkedni, amelyek fontosak lehet amiatt is, hogy az informatikai pályát válasszák.

Keszthelyi Bernadett, a Mobilis Interaktív és Élményközpont ügyvezetője szerint egyedülálló a tízéves Mobilis négy éves programja.

,,A Mobility Győr Digitális Élményközpont egy olyan hely a Mobilis épületén belül, ahol a látogatók a legújabb digitális és infokommunikációs eszközöket fedezhetik fel az oktatóink segítségével. A 10 esztendős intézményben négy éve olyan értéket hoztunk létre a Széchenyi István Egyetem támogatásával, amely nagy jelentőséggel bír az IT pályák  népszerűsítésében, a digitális kompetencia fejlesztésében.” 

A technológiáért felelős helyettes államtitkár kiemelte: napjainkban nagy a munkaerőhiány az IT-területen, a gazdaság erejét azonban az ipar adja, így szükség van a Mobilityhez hasonló élményközpontokra.

Dr. Spaller Ede, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese arról beszélt, hogy a Mobilis nem jöhetett volna létre a Széchenyi István Egyetem nélkül, ahol magas szinten folyik többek között az informatikaoktatás. 

Dr. Fekete Dávid önkormányzati képviselő kiemelte, hogy a Mobilis 2012-es alapításánál az volt az alapgondolat,  hogy próbálják meg a fiatalokat a középiskola irányába úgy terelni, hogy természettudományok felé jobban tudjanak fordulni.

,,Azt határoztuk el egy EU-s pályázat segítségével, hogy egy olyan élményközpont jöjjön létre, aminek keretében ezekkel a tantárgyakkal egy kicsit kötetlenebb formában, kicsit szabadabb formában tudjanak megismerkedni. Én azt gondolom, hogy ez egy sikertörténet itt Győr városában, a Mobilis a Mobilityvel pedig betölti azt a szerepét, hogy egyfajta élmény programot tud nyújtani a győri és Győr környéki fiataloknak, másfelől a munkaerőhiányt is tudja oldani.”

A Mobilisben a Gyakorló iskola diákjainak segítségével tartottak bemutatót az itt működő műhelymunkáról, a programozásról, 3D nyomtatástól és robotikáról. 

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #híradó | #ipar | #Mobilis | #mobility | #technológia |